Tørrfiskbrygga (Brønnøysund)
Tørrfiskbrygga i Brønnøysund ble opprinnelig bygd som forretningsbrygge (tørrfisk/saltfisk) i 1916/1917. Brygga har gått under navn som Storbrygga, Mortensenbrygga og Tørrfiskbrygga, det siste navnet er mest brukt i dag. I 1955-56 ble det bygd på en forlengelse østover på brygga, og i 1973 ble den store hallen bygd på sørover. De tre byggetrinnene er hver for seg typiske for sin tidsperiode på kysten. Firma M E Mortensen var bruker av anlegget i perioden 1917 – 1952. Fra 1952 til 1987 ble anlegget drevet av Helgelandstilvirkernes(tørrfisk). Brygga endte som konkursbo i 1988. I 1992 overtok den ideelle stiftelsen Mortensenbrygga anlegget.
Tørrfiskbrygga har adresse Strandveien 22 og er oppført på festet grunn (Opplysningsvesnets Fond). Totalt har Tørrfiskbrygga et nettoareal på 1827 m2 fordelt på 4 etasjer. Det er brannsikring mellom de tre hoveddelene av brygga. I tillegg er det kai på ca 380 m2 på nord- og vestsiden av brygga. Det er satt opp et skur på ca 50 m2 på kaia. Brygga ligger i den bevaringsverdige Sørbyen, som er det gamle Brønnøysund kirke- og handelssted. Området omfatter ca 70 bygninger (boliger og forretningsbygg) i en ganske tett kvartalsstruktur. Det er et sterkt innslag av bygninger fra omkring forrige århundreskifte. Sørbyen er en kulturell skatt som det er verd å ta vare på. Kultur- og reiseliv er av Sør-Helgeland Regionråd utpekt som et av satsingsområdene i den framtidige utvikling av regionen. Kommunene har vedtatt at kystkultur skal være et viktig område i denne satsingen.
I Tørrfiskbrygga har Kystlaget Torghatten, Brønnøysund husflidslag og Brønnøy fiskarlag sine faste ”klubblokaler” hvor de respektive lagene avvikler sine møter og arrangementer. Kystlaget og husflidslaget samarbeider årlig med skolene i Brønnøysund om kystaktiviteter for skoleelevene på stedets skoler. Kystlaget har tidligere hatt et tett samarbeid med Helgeland museum om forskjellige arrangementer og utstillinger relatert til gammel og ny kystkultur med utgangspunkt Tørrfiskbrygga. I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har kystlaget adoptert Tørrfiskbrygga.
Kilder
- Informasjonens skriv fra Kystlaget Torghatten til Forbundet KYSTEN, mars 2013.