Store nordiske krig
Store nordiske krig er benevnelsen på krigen som ble ført i nord- og øst-Europa fra 1700 til 1721 mellom Sverige på den ene siden og på den andre en stor koalisjon bestående av Sachsen-Polen, Danmark-Norge og Russland, samt fra 1715 også Preussen og Hannover. Krigen begynte med et koordinert angrep på Sverige fra koalisjonen i 1700, og ble avsluttet ved freden i Nystad i 1721. Sverige mistet sin stormaktsstilling som følge av krigen, mens Russland etablerte seg som den dominerende makt i Østersjøområdet og en europeisk stormakt.
Deler av krigen ble utkjempet i Norge. Særlig kjent er Karl XIIs død ved Fredriksten festning i Halden i 1718, men det var også flere andre trefninger og slag på norsk jord.
Det første Norgesfelttoget
Utdypende artikkel: Det første Norgesfelttoget
Det første Norgesfelttoget fant sted i 1716, da Karl XII gikk inn i Norge. Planen var at en styrke som kom inn over Høland og Fet og en som kom gjennom Østfold skulle ta Christiania i en knipetangsmanøver. Etter å ha seiret i en trefning ved Høland ble svenskene sittende værfast, og de norske styrkene kunne reorganisere seg på Gjelleråsen og Bakåsen. Karl XII måtte gi opp knipetangsmanøvren, og møtte i stedet den andre svenske styrken ved Moss. 21. mars angrep de Christiania etter å ha gått nordover igjen. 22. mars ble byen, som var evakuert, tatt av Karl XII. Svenskene begynte så beleiringen av Akershus festning. I måneden som fulgte påførte norske styrker svenskene en rekke nederlag, og 30. april måtte Karl XII bryte beleiringen. 4. juli ble Halden satt i brann av byens borgere. 10. juli, to dager etter Tordenskiolds angrep i Dynekilen, krysset de siste svenske styrkene Svinesund.
Det andre Norgesfelttoget
Utdypende artikkel: Det andre Norgesfelttoget
Det andre Norgesfelttoget fant sted i 1718. Karl XII gikk inn i Norge og beleiret Fredriksten festning. Under beleiringen ble kongen skutt og drept, og dermed endte felttoget.