Løkkeberg (løkke)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. nov. 2018 kl. 13:23 av Finn Holden (samtale | bidrag) (Ny side: ===Løkkeberg eller Politimesterløkken på Bymarken, Oslo=== I 1697 var denne løkken på seks mål. Rundt 1750 samlet politimester Mathias Stub flere løkker, nr. 337, 327, Vestre...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Løkkeberg eller Politimesterløkken på Bymarken, Oslo

I 1697 var denne løkken på seks mål. Rundt 1750 samlet politimester Mathias Stub flere løkker, nr. 337, 327, Vestre løkken av Geitmyra og Koengen, og ble nærmest en godseier på Bymarken. Stub bygde et toetasjes rokokkohus, senere Geitmyrsvn. 67, sør for Tannlegehøyskolen. Han anla en stor frukt- og urtehage med to lysthus og en kjeglebane og hadde et fjøs med plass til ti kuer, og en låve. Politimesteren hadde etablert seg på Bymarken med dobbelt formål, både å sikre seg forråd til livets opphold og å nyte sommeren i den frie natur.

Magistratspresident Hannibal Stockfleth kjøpte løkken, gikk konkurs og solgte den videre til kjøpmann Peder Kiørboe. En senere eier, kjøpmann Johan Riis, utvidet løkken videre med løkken Trinserud eller Havneløkken, nr. 362, som tidligere hadde vært eid av Christian Ancher midt på 1700-tallet og av Karen Cudrio rundt 1780.

I 1869 ble hele Løkkeberg solgt til Christiania Selvbyggerforening, som oppførte boliger langs Geitmyrsveien inntil nr. 65. I 1892 ble eiendommen solgt i tre like store deler, en til Sebbelows Stiftelse, en til Diakonissehuset og en til Kristiania kommune som [skolehage}.

Kilde

Holden, Finn: Byløkker i Oslo, Oslo 2018.