Etterstad videregående skole
Etterstad videregående skole er en videregående skole med adresse Etterstadsletta 5, på Etterstad, som ligger i bydel Gamle Oslo i Oslo kommune. Skolen fikk sitt nåværende navn i 2001, og var et resultat av en sammenslåing av Oslo kokk- og stuertskole og Oslo teknisk-maritime skole. I dag tilbyr skolen undervisning i fagene elektro og datateknologi, restaurant- og matfag, salg, service og reiseliv og teknologi- og industrifag.
Historie
30.mai 1895 ble en stuertskole besluttet opprettet i datidens Kristiania, og denne ble innlemmet i Christiania Sømandsskoles virke, og plassert i Pilestrædet 25. Det første skoleåret for Christiania stuertskole strakk seg fra 15. oktober 1895 til 15. april 1896. I Norges Sjøfartstidende fra 25. juni 1895 ble det utlyst en stilling som lærer. Lønnen var 900 kroner per år, samt at man fikk bo gratis, og ete gratis så lenge skoleåret varte. Elevene dette første året betalte 25 kroner i måneden i skolepenger og disse skolepengene innbefattet også skolemat. For at en elev skulle kunne bli tatt opp på skolen måtte denne kunne fremvise vitnesbyrd om orden og moralske forhold, og i tillegg ha vært minimum 6 måneder på sjøen. I 1896 flyttet Christiania stuertskole inn i nytt lokale i Welhavens gade 1B. I begynnelsen slet skolen med få elever, og 1886 hadde man sågar kun 6 elever, men i februar 1897 hadde man så mange som 11 elever, og man øynet håp for skolens videre eksistens. Det håpet skulle dessverre svinne hen rimelig kjapt, da det i neste kull var kun 6 elever, og med kun 23 elever på 3 år ble skolen besluttet nedlagt i 1898.
Kristiania var uten stuertskole noen år fremover, men i 1917 ble den kommunale skolen "Kristiania Kok- og Stuertskole" opprettet på Ekeberg. Skolens første semester startet 1. oktober 1917. Også denne gangen var det krav som måtte innfris for å bli tatt opp ved skolen. Man måtte være fylt 17 år, ha en fartstid på minst 15 måneder, hvorav 3 i byssen, og man måtte fremskaffe legeattest på at man ikke hadde noen smittsomme sykdommer. For 50 kroner per måned fikk man kost og losji, samt undervisning. Om du selv besørget losji kostet det 35 kroner i måneden å være elev ved skolen. Også ved denne nye skolen slet man elevtilstrømningen, og i Norges Handels og Sjøfartstidende utgitt 14.oktober 1924 uttrykte kapt. Chr. Steenstrup bekymring for at dette ville kunne bety slutten for skolen. I artikkelen beskriver han at han ikke kan skjønne hvorfor ikke flere vil utdanne seg ved institusjonen. Han mener at det ikke kan være lokalene, da han mener de er de beste lokalene i Skandinavia, og kanskje til og med Nord-Europa. Han mener også at skolen er særdeles billig, da man på dette tidspunktet kun betaler 60 kroner i måneden for skolegangen, inkludert kost og losji. Han mener at det burde innføres et regelverk som gjør det umulig for båter å ansette kokker som ikke er utdannet ved en av landets (på dette tidspunktet) 4 kok og stuertskoler. Dette fordi at det uten et krav om utdanning, fortsatt vil være flust av folk som tar jobb uten. Hvis man kan få jobb uten å bruke 5 måneder på skolegang i tillegg til de økonomiske utgiftene, hvorfor skal man da ta seg bryet?
Noen år frem i tid, i 1930, kunne man i "Norges Handels og Sjøfartstidende" fra 8.november, lese at en kaptein ved navn Hjalmar Hanssen , mente at Oslo Kok og Stuertskole var en stor skuffelse, da dem bare hadde plass til 16 elever ved skolen. Han mente at internatet måtte ut av skolen, slik at det ble plass til flere elever. Så omsider var det "liv laga" for stuertskole i hovedstaden, og allerede i 1935 kunne man lese i Norges Handels og Sjøfartstidende fra 22.juni, uttalt av censor og kommandørkaptein Bøhmer, at det var planer om å flytte Oslo Kokk- og Stuertskole fra Sjømannsskolen og til nye lokaler. Man ville ha større lokaler med bedre mulighet for avsetning av mat.