Villa Stenersen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Villa Stenersen, Tuengen allé 10c i Oslo, er et av hovedverkene i norsk funksjonalisme.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Villa Stenersen – også kalt Stenersenvillaen – er betegnelsen på en funksjonalistisk villa med adresse Tuengen allé 10c på Vinderen i Oslo, Bydel Vestre Aker. Bygningen er med flatt tak, hvitpusset betongfasade, fremheving av bærekonstruksjon og fri fasade. Fasaden brytes i tre horisontale deler, som indikerer de ulike etasjene og deres funksjoner. Trapperommet som forbinder de tre etasjene er utformet som et gallerirom med slette vegger uten vinduer, men med et dekorativt overlys fra taket, bestående av fargede glassylindere.

Villaen ble tegnet av arkitekt Arne Korsmo (1900-1968) for forretningsmann og kunstsamler Rolf Stenersen (1899-1978), og ble oppført 1937-1939. Den regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme, nærmere bestemt innen Bauhausretningen av funksjonalismen.

Bygningen er i tre etasjer, med underetasje i armert betong. Bak glasspartiet lå Stenersens private kunstgalleri. I tillegg til funksjon som familiebolig, var huset ment å romme Stenersens private kunstsamling.Huset er utført i glassbyggesten og betong. Eiendommen er på ca. 1,5 mål og opparbeidet som villahage, også den i funksjonalistisk stil, med frukttrær, stort eiketre og to bronsestatuer. Eiendommen grenser mot seks andre villa-eiendommer.

Bygningen ble testamentert til staten som statsministerbolig, men kun Odvar Nordli har bodd her, en kort periode på 1970-tallet. I 2000 ble huset gjort om til kulturhus for design og arkitektur etter et Stortingsvedtak. Leietaker var Kulturdepartementet og bruker var Norsk Form som brukte det som samlingssted, til møter og seminarer. I 2014 overtok Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design villaen i et prøveprosjekt på tre år, som senere ble gjort permanent. Huset er nå åpent for publikum og det holdes jevnlige omvisninger. Villaen kan også leies av organisasjoner og bedrifter til arrangementer som er i «husets og Stenersens ånd».

Statsbygg har ansvaret for den daglige forvaltningen av eiendommen på vegne av staten.

Bygningen og hagen ble fredet av Riksantikvaren 25. mai 2018. Fredningen omfatter bygningens eksteriør, interiør og hele eiendommens areal med hage, samt eiketreet i nabogrensen mot eiendommen Borgenveien 24 gnr. 36 bnr. 9 med rotsone innenfor denne eiendommen.

Galleri

Kilde og referanser

Se også

Koordinater: 59.93919° N 10.69848° Ø