Ormsund leir
Ormsund leir, også kalt Ormsundleiren og senere Bekkelagstunet, har adresse Ormsundveien 16 i Oslo og ble anlagt i 1940 til 1942 av den tyske okkupasjonsmakten som Truppenlager Bekkelaget. Den er den eneste gjenværende komplette leir i Oslo oppført av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig.
I påvente av at leiren skulle blir klar, ble Nedre Bekkelaget skole rekvirert som kaserne allerede våren 1940, men den ble frigitt sommeren 1941, da mannskapene kunne flytte inn i den nye leiren.
Leiren
Leiren ble anlagt på det som ble kalt «Agnesjordet», og består i dag av fem hvitmalte, toetasjes trehus, en rødmalt messe- og administrasjonsbrakke og en stor garasjebygning med verksted. Sammen med en vaktstue dannet disse bygningene et todelt leiranlegg i et parkmessig område rundt en åpen, tilnærmet kvadratisk plass.
Leiren tilhørte Kriegsmarine og hadde plass til 300 mann og var bygget som en høystatusleir med bygninger av god kvalitet i østnorsk byggestil tilpasset villabebyggelsen rundt, noe som ga en viss kamuflasjeeffekt. Sjefen for avdelingen bodde i en rekvirert villa på Ormøya. Mannskapene som bodde her arbeidet med å reparere båt- og flymotorer, andre var knyttet til marine- og havnefunksjoner i byen.
Ved siden av klubbhuset til Ormsund Roklub på den andre siden av Ordmsundveien var det en liten leir for sovjetiske krigsfanger, en såkalt «Aussenkommando» fra Stalag 303, og byggearbeidene i leiren ble utført av fangene.
Ved leiren ble det bygd to bunkere av prefabrikerte betongrør. En rekke villaer i Ormsundveien var rekvirert til innkvartering.
Etter krigen
I mars 1946 kom det et rundskriv om istandsettelse av tidligere tyske leire, som omfattet også denne leiren, og samme høst vurderte Hærens bygningstekniske korps at denne leiren var en av de beste tyskerne hadde etterlatt seg. Det var da blitt bestemt at leiren skulle brukes av Militærpolitiet ved Tysklandsbrigaden. Dette forutsatte utbedringer av soppskader.
I årene 1948 til 2014 ble deler av leiren drevet som sjømannshjemmet «Bekkelagstunet». Kantine- og kontorbrakkene ble gjort om til smie og verksted for Skibsfartens Arbeidsgiverforening. I kasernene bodde først elever fra Oslos maritime skoler, senere huset de arbeidsløse sjømenn og hjemvendte krigsseilere, og senere asylsøkere.
Anlegget er pt. (2022) under salg fra Oslo Havn KF, og Oslo kommune har forkjøpsrett, hvilket det er innstilt på å benytte. Brant drifterne av anlegget er Stiftelsen Bekkelagstunet som representerer de tre lokale vellene, Malmøya vel, Ulvøy vel og Selskapet til Bekkelaget vel.
Fredning
Leiren den eneste gjenværende komplette tyske militærleiren i Oslo-området og bygningene er av god kvalitet, særlig de i forlegningsdelen.
Anlegget ble vedtaktsfredet i henhold til Kulturminneloven av Riksantikvaren 14. desember 2018. Vernevedtaket omfatter 13 bygningselementer og fellesarealene.
Kilder
- Ormsundleiren i Oslo byleksikon
- Ormsund leir på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no
- Unge asylsøkere til Bekkelagstunet, Nordstrands Blad 13. mai 2016
- Ormsund leir - kartlegging av kommunalt behov, Oslo kommune, januar 2019