Carl Axel Gottlund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnesmerke over Gottlund ved Grue Finnskog kirke.
Foto: Chris Nyborg (2014).

Carl Axel Gottlund (født 1796, død 1875) var en finsk forfatter og folklorist som i Norge er kjent som «skogfinnenes apostel» på grunn av hans virke blant finnene på Finnskogen i Hedmark og Värmland.

Gottlund reiste som student i 1821 gjennom Finnskogene i Sverige og Norge. Han fant at finnene som levde der var fattige og at de ikke hadde fått noen utdanning. Spesielt var han opprørt over at det ikke fantes verken prest eller kirke. Han ønska at Finnskogene i begge land skulle bli definert som finske distrikter med egne kirker og finske lensmenn og prester. I 1821 ga han ut Dagbok över mina vandringar på Wermlands og Solörs finnskogar, en bok som har blitt utgitt på nytt flere ganger.

Han ble i 1839 lektor i finsk språk ved Universitetet i Helsinki. Han ville tufte det finske skriftspråket på den østfinske dialekta fra Savolaks-området, en dialekt han selv bare delvis beherska. I hans filologiske publikasjoner ser man en rekke etymologiske spekulasjoner som er prega av romantisk svermeri, og han var i konstant konflikt med sine kolleger.

Til tross for at det var mye romantisk svermeri involvert også i hans forslag for å bedre livssituasjonen for finnene i Norge og Sverige, fikk hans arbeid en rekke positive konsekvenser. Et bønneskriv til Karl III Johan (i Sverige Carl XIV Johan) førte til at kongen i 1823 sendte instruks om å undersøke behovene i området. I 1825 var disse undersøkelsene gjennomført, og i 1831 ble den første kapellpredikanten tilsatt. Dessverre var han ikke finsktalende, så det var ikke et enkelt arbeid han hadde i et område som var åtte mil langt og fire-fem mil bredt, nesten uten veier og uten kirker.

Det er satt opp et minnesmerke over Gottlund ved Grue Finnskog kirke. Ved Åsnes Finnskog kirke står en minnestein som forteller at det var Gottlund som i 1821 anbefalte at det burde bygges en kirke der.

Kilder

  • Carl Axel Gottlund i Store norske leksikon
  • Hans Lindkjølen og Juel Stubberud: Fredsriket. Utg. Moscus forlag. 2002.