Mokråkefot i Østfold
Mokråkefot er en spontan, vanlig art knyttet til barskogslandskapet med et nordøstlig utbredelse i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Mokråkefot er vanlig art i 5x5 km-skalaen og meget vanlig 1x1 km-skalaen med et nordøstlig utbredelse knyttet til barskogslandskapet i Østfold[1][2].
Økologi
Mokråkefot er hovedsakelig knyttet vanlige naturtyper som blåbærskog (T4-C-1) og bærlyngskog (T-4-C-5) og karakteriseres som vanlige i disse. Den er nok mer vanlig i blåbærskog enn i bærlyngskog. Og den ser ut til å trives på lett forstyrret mark, kanskje litt sandholdig langs veikanter, traktorveier og i stier.
Oppdagelseshistorikk
Mokråkefot ble først samlet i Fredrikshald (=Halden) i 1872 av Elling Ryan[3]. I litteraturen er den først omtalt av Jacob Nicolai Wilse i 1779 fra Spydeberg med navnet Lycopodium clavatum (artsnivå)[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
I Bohuslän har man funnet kun små/ingen endringer i utbredelsen av mokråkefot mellom periodene 1940-50-tallet og etter 2000[5]. Den finner vi i Østfold også i skog til dels sterkt påvirket av skogbruket, som langs/i traktorveier, langs skogbilveier, stier, ikke alt for tette granplantefelter.
Forvaltningsstatus
Nasjonalt er skogkråkefot vurdert til å være livskraftig (LC)[6], som også vurderes på samme måte i Østfold.
Kommentarer
Det var først i 1994 at man begynte å operere med underarter av myk kråkefot som vi har to av i Norge, hhv. myk kråkefot og rypefot hvor den sistnevnte aldri er funnet i Østfold, og neppe aktuell. Så alle tidligere omtaler av myk kråkefot fra Østfold er i praksis mokråkefot.
Kilder og litteratur
- ↑ Myk kråkefot i Østfold, historisk utbredelse pr. dato. Artskart hos Artsdatabanken.
- ↑ Østfold botaniske forening. Mokråkefot i Østfold, kart, graf og nøkkeltall i Østfold. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Ryan, Elling 1872. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledning deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. 588s. + 2 kart. [Nytrykk Halden 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av mokråkefot Lycopodium clavatum subsp. clavatum for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne
- Myk kråkefot hos Store norske leksikon
- Myk kråkefot hos Norsk wikipedia
- Mokråkefot hos Artsdatabanken