Stor åkersnelle i Østfold
Stor åkersnelle er en spontan art på pionermark både i naturlige og menneskeskapte miljøer som strender, åker, og er svært vanlig og vidt utbredt i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Stor åkersnelle er svært vanlig i 5x5 km-skalaen og svært vanlig i 1x1 km-skalaen og er vidt utbredt i Østfold[1][2].
Økologi
Stor åkersnelle er en flerårig plante som er vanlig i både naturlige og menneskeskapte pionermiljøer som flommark ved elver og innsjøer, strender og annen naturlig forstyrret mark. Det gjelder også menneskeskapte miljøer som urbane områder, veikanter og åkerkanter
Oppdagelseshistorikk
Stor åkersnelle ble først samlet på Jeløy, Moss mai 1889 av Axel Blytt [bør også sjekke Axel Blytts dagbok for dato][3]. Arten er først omtalt fra Spydeberg i 1779 av Jacob Nicolai Wilse som Eqvisetum arvense åkersnelle[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
I Bohuslän har man ikke sett noen endring mellom to periodene 1940-50-tallet og etter 2000[5]. Det samme gjelder Østfold, hvor det sannsynlig at arten har hatt en økning da den favoriseres av menneskapte miljøer som bl.a. åker og urbane miljøer som har økt betydelig siden 1950-tallet.
Forvaltningsstatus
Den er livskraftig (LC) nasjonalt[6] og det samme er tilfelle for Østfold da den trives på pionermark som har hatt en økning etter 1950-tallet.
Kommentarer
Det var først i 1994 at man begynte å operere med underarter av åkersnelle som vi har to av i Norge, hvor polarsnelle ikke er funnet i Østfold[7], og er heller ikke aktuell. Så alle tidligere omtaler av åkersnelle i Østfold er stor åkersnelle.
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Stor åkersnelle i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Stabbetorp, Odd. Stor åkersnelle i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Blytt, Axel 6.1889. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledn. deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. [Nytrykk 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av stor åkersnelle Equisetum arvense subsp. arvense for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Lid, Johannes & Lid, Dagny Tande 1994. Norsk flora, 6. utgave (red. Reidar Elven). - Det norske samlaget, Oslo. 1014s.
Eksterne lenker
- Åkersnelle hos Store norske leksikon
- Åkersnelle hos Norsk wikipedia
- Stor åkersnelle hos Artsdatabanken