Torleif Sangnæs
Torleif Sangnæs (1903–1977) var sønn av kirkesanger og lærer Leif Sangnæs og Tora Olaussen Sangnæs (1880-1962) f. Hval. Torleif ville gå handelsgymnasium etter middelskolen, men ble av en skeptisk far sendt i lære hos en bekjent for "å lære at praktisk kjøpmannskap ikke var det samme som 'å leke butikk'"[1]. Som yngstemann på en av de største detaljhandlene på Toten hadde han ansvar for å lage kompost av innlevert frukt og bær fra forretningens kunder. Utover 1920-åreme begynte han å lære om konservering, og fikk etterhvert hospitere på Norges Landbrukshøgskole der han jobbet under Professor Ludvig Johannes Lindemann, som senere tok doktorgrad på fruktsaft.
Etter en forespørsel fra Norges Bondelags konserveringsnemd ble det etterhvert startet opp et initiativ der også Norsk Bonde- og Småbrukerlag, Norsk Hageselskap m.fl. der Dr. Lindemann var formann. Statskonsulent Oddvar Lund var involvert, og også professor i hagebruk Olav Skard. Et forsøksanlegg på eiendommen Sole på Vennevoll, Bilitt, med tilhørende andelslag ble oppført, og det som sannsynligvis var forgjengeren til AS Norsk Fruktmat kom fort opp i en produksjon på 110 tonn. For å avlaste anlegget ble bygningen etter det nedlagte Totens Bryggeri på Skreia, "... men det var dessverre i en nokså ruinlignende forfatning, som krevet store arbeider for å få det brukbart. Beliggenheten var heller ikke den beste". Etter interne stridigheter i AS Norsk Fruktmat mellom bestyrelsen i Oslo og produsentene i innlandet, ble det startet opp et eget foretak i Brumunddal som ble hetende AS Norsk Konservesfabrikk der Torleiv var disponent. Et annet foretak Torleiv var involvert i var Brumunda Fabrikker AS. AS Norsk Konservesfabrikk ble i 1952 kjøpt opp av Nora Industrier, som deretter ble kjent for syltetøy, saft og konserverte matvarer.[2]
Etter at Torleif døde i 1977 ble eiendommen Sole gitt til de lokale speiderne og sanitetskvinnene, og stiftelsen Sangnæs ble opprettet. Stiftelsen var et attføringstilbud spesielt rettet opp mot psykisk utviklingshemmede, og ble lagt ned i 2004 av Vestoppland Krets av Norges Speiderforbund.[3]
Torleif var en sentral person i speidermiljøet på Østre Toten og i Vestoppland og var innehaver av flere verv på 1920–30-tallet. Blant annet var han troppsfører på Skreia, avdelingsleder i Østre Toten og kretssjef i Vestoppland krets.[4] 1952–1964 var han også formann i Smitborg Grannelag.
Fotnoter
- ↑ AS Oplandske KOnservesfabrikk 10 år, 1939–1949, side 7, Mjøsmuseets bibliotek 948.2533 H
- ↑ https://www.orkla.no/brands/nora/
- ↑ Nypoteten nr 3, uke 15, 2003
- ↑ Speiderhistorisk Leksikon: Torleiv Sangnæs
Kilder og litteratur
- Døde 1951–2014, Digitalarkivet.no
- Nypoteten nr 3, uke 15, 2003
- Torleiv Sangnæs hos Speiderhistorisk Leksikon
- Arkiv T-A-00285, Opplandsarkivet avd. Mjøsmuseet, Kapp (inneholder materiale etter Torleif Sangnæs, Brumunda Fabrikker AS, AS Norsk Fruktmat og Stiftelsen Sangnæs)
- Arkiv SAH/ARK/412, Statsarkivet i Hamar. Inneholder regnskap fra Brumunda Fabrikker AS, overført fra Mjøsmuseet.
- AS Oplandske Konservesfabrikk 10 år, 1939–1949, i Mjøsmuseets bibliotek: 948.2533 H