Inger Hagerup

Sideversjon per 26. jan. 2014 kl. 19:44 av Stigrp (samtale | bidrag) (Om forfatteren Inger Hagerup)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)

Inger Johanne Hagerup (født Halsør 14. april 1905 i Bergen, død 6. februar 1985) var dikter, forfatter og oversetter med en variert karriere, kjent både for kampdikt fra andre verdenskrig, lyrikk og barnelitteratur.

Faksimile fra Aftenposten 7. februar 1985: utsnitt av nekrolog over Inger Hagerup.

Familie

Inger Hagerup var datter av kontorist Johan Halsør (1876–1910) og næringsdrivende Karen Marie Totland (1874–1954). Hun ble gift i 1931 med lektor Anders Askevold Hagerup (1904–1979), de var foreldre til forfatterne Helge Hagerup (1933-2008) og Klaus Hagerup (f. 1946).

Liv og virke

Inger Halsør mistet faren som femåring. Familien flyttet deretter en del omkring før de slo seg ned i Nordfjord, og senere i Volda på Sunnmøre, hvor hun og broren tok examen artium.

Etter ett år i guvernantepost, gikk hun på Treiders handelsskole i hovedstaden. Hun arbeidet deretter med kontorarbeid, blant annet i Norsk barneblad 1927-31, og skrev samtidig dikt. I 1927 ble det første diktet trykt i ukebladet Vor Tid, og etter hvert kom tekster og noveller på trykk i flere publikasjoner.

I 1931 giftet Inger Halsør seg med Anders Hagerup, og de flyttet til Trondheim. Her var de knyttet til den venstreradikale Mot Dag-kretsen. Etter fem år var de tilbake i Oslo, og Inger Hagerup studerte filologi, tysk og historie, samtidig som hun jobbet som korrekturleser i Dagbladet, der hun også skrev for petitsiden. I 1939 debuterte hun på Aschehoug forlag med samlingen Jeg gikk meg vill i skogene.

Under krigen deltok både Inger og Anders Hagerup i illegalt arbeid, og i 1943 flyktet de til Sverige. Sitt litterære gjennombrudd fikk hun i 1945 med samlingen Videre. Her inngikk blant annet kampdiktet Aust-Vågøy, som var spredt og gjort kjent under krigen.

I perioden 1945-1956 var Inger Hagerup skribent og medarbeider i det kulturradikale tidsskriftet Kvinnen og tiden, der mange av hennes dikt kom på trykk første gang. Hun var samtidig lyrikk- og teaterkritiker i kommunistpartiets avis Friheten 1946-1949. Hun satt i styret for Den norske Forfatterforening fra 1945 til 1962.

I 1950 debuterte Inger Hagerup som dikter for barn med samlingen Så rart, senere fulgt opp av blant annet Lille Persille i 1961, som hun fikk Kirke- og undervisningsdepartementets barnebokpris for.

Inger Hagerup skrev også flere hørespill, og hadde en omfattende oversettervirksomhet.

Hagerup var aldri medlem av noe politisk parti, men plasserte seg gjerne på venstresiden i politiske og kulturpolitiske saker.

Inger Hagerup var i flere år bosatt på Haugerud i Oslo. I adresseboka for Oslo for 1970/71 er hun og mannen oppført på adressen Haugerudbakken 24. Mot slutten av livet bodde hun i Fredrikstad.

Ettermæle

 
Inger Hagerup er gravlagt på Østre Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog i Aftenposten 7. februar 1985, skrev Iver Tore Svenning blant annet om Inger Hagerup:

12. april ville Inger Hagerup ha fylt 80 år, men den begynnende festglede skulle altså blåses ut i februarkulden. Dobbelt vemodig kan det virke at vi i løpet av få uker skulle miste de to siste store tradisjonalister i norsk lyrikk, som samtidig også gav bidrag til fornyelsen av våre barnelitteratur: Inger Hagerup og André Bjerke. … I sin lyrikk kom Inger Hagerup i mangt til å eksponere “Øverland-linjen” med dennes meislede og klare form, ofte av epigrammatisk natur. Da det kjente motstandsdiktet “Aust-Vågøy” sirkulerte illegalt under krigen, var det også nettopp Øverlands stemme man mente å høre i de få, fortettede verselinjene. Og så var det – Inger Hagerup. Kjærlighetslyrikken – og barneversene – viste imidlertid at Inger Hagerups sangbunn var en annen, en både friere og gladere. Her fant både jubel og nonsens plass, så vel som fullødig, dikterisk form. … Om hun ikke grep inn i moderne feministdebatt, kom hennes bøker til å få en vesentlig del av æren for at man i dag bruker et begrep som kvinnelitteratur uten anførselstegn.

[[Inger Hagerups plass på Haugerud i Oslo, ]] der veien Hagapynten møter Haugerudbakken, fikk navn etter henne i 1999. Familien Hagerup bodde i strøket i en årrekke. I Stavanger finnes en Inger Hagerups gate.

Inger Hagerup er gravlagt i familiegrav på Østre Aker kirkegård i Oslo sammen med sin mor, mann og sønnen Helge.

Kilder og referanser