Akers teglverk (Oslo)

Akers teglverk i Oslo lå i Østre Aker vei 18–22 og ble trolig opprettet i 1860, selv om noen kilder nevner 1880-åra.

Teglverket øverst til venstre, til høyre for dette del av STK. Våningshuset til Mellom-Hovin, tidl. husmannsplassen Hoviefjøset foran disse. I forkant Østre Aker vei og Hovinbekken. Bildet er tatt 1967 fra høyhuset i Ulvenveien 88.
Foto: Oslo byarkiv (1967).

Teglverket hadde en relativt stor ringovn, og murstein og drensrør ble formet maskinelt. I tillegg ble noe murstein håndbanket. Ubrent avfall ble solgt som stubbloftsleire og knust brent avfall som tennisbanemel. Mange gårdsplasser i området ble belagt med knust avfall fra verket, da dette var et utmerket underlag for singel.

Verket ble rundt 1911 kjøpt av grosserer Einar Stange og dette firmaet eide verket siden. Det brant ned i 1918, men ble bygget opp igjen. Det ble ikke lagt ned før i 1974 og var da det siste i Oslo.

Leiren ble tatt fra området og kom etter hvert til å strekke seg helt opp til Østre Aker vei 50. Verket gikk til anskaffelse av en kjedegravemaskin i 1913. Det ble brukt store vagger som transporterte leiren fra uttaket til verksbygningen.

Leireuttaket medførte at det tidligere åkerlandet ble totalt forandret med store fordypninger i terrenget, med bratte maskinhøvlede sider.

Driften ble stadig moderinsert og teglverket ble etter hvert et at de mest moderne og automatiserte i landet.

Både mangel på arbeidskraft til dette sesongarbeidet og synkende etterspørsel til denne typen murstein gjorde at verket ble lagt ned i 1974.

Kilder


Koordinater: 59.92824° N 10.81235° Ø