Amlaer en navnegård i Sogndal kommune i indre Sogn, som er delt i de to matrikkelgårdene Øvre Amla (gnr. 106) og Nedre Amla (gnr. 107).

I 1510 eide en Volfgang Klingenberg av hanseaterslekt stedet som da het Amblath og senere Ambla. Han flyttet hit med hele sin familie. Den slekten som mest knyttes til Amla er Heiberg-slekten som kan kobles til Amla gårdene (øvre/nedre) siden 1690. Den første Heiberg som kom dit var sorenskriver Gert Andersen Heiberg. Han kjøpte en forholdsvis beskjeden gård, men fra 1722 ble store jord- og skogvidder lagt til da folk som nå hadde flyttet ned til gården Nedre Amla ved fjorden solgte unna eiendommene sine i øvre del av bygda. Gårdene i øvre og nedre Amla har mye felles historie, og er sterkt knyttet sammen med historien til Kaupanger Hovedgård. Gårdene i Amla var midt på 1600-talet eid av den rike adelsmannen og riksråden Iver Wind, som også hadde hånd om Kaupanger og Stedje godset.

Øvre Amla som bosted for amtmannen: Etter at Michael Falch og kona Mette Marie Heiberg på 1720-tallet hadde samlet de store eiendommene i Øvre Amla, fortsatte de med å sanke jordisk gods. I 1852 var det Hans Knagenhjelm Heiberg som satt med gården, men da han kom tilbake etter militærtjeneste var huset ribbet for verdier.

Museumsbyggerne Heiberg: Hans Knagenhjelm Heiberg ble hverken rådløs eller motløs. Han sette i gang et arbeid for å samle mest mulig av de tapte familieklenodiene tilbake til gården. Han åpnet «Det Heibergske Portraitgalleri paa Amblegaard». Men iveren etter og samle gikk langt utover å sanke tilbake det som var flyttet fra gården, og til slutt var det fullt fra loft til kjeller.

De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum

I 2003 har museet ei samling av omkring 50 antikvariske hus og cirka 50.000 gjenstander. Biblioteket inneholder 30.000 bøker. De Heibergske Samlinger - Sogn Folkemuseum er et av de største museene på Vestlandet.

Folk fra Amla drev handel på Grønland: På 1700-talet var det flere medlemmer av de velstående slektene Klingenberg, Falch og Heiberg i Amla som reiste til Grønland for å drive handel.

Kilder