Bergeløkkene

Bergeløkkene var som de andre løkkene i Håvet blant de større og bedre i bergstaden Kongsberg. Her ble det ikke bare dyrket høy, men også korn og poteter. Vår og høst ble det beitet.

Ku, kalv og kvige på beite i Bergeløkkene.
Foto: Lågdalsmuseet

Bergeløkkene var opprinnelig fire separate løkker og steingjerdene som delte dem finnes fortsatt bevart. Løkkene har hatt mange forskjellige eiere opp gjennom årene, men på midten av 1800-tallet ble de samlet under en eier og kalt Sebjørnsen-løkkene. Tidlig på 1900-tallet ble de overtatt av baker Omholdt på Sandsværmoen. Svigersønnen Berge var neste eier, og fra han har løkkene fått navnet Bergeløkkene.

I juli hver sommer er det slåttedugnad på Bergeløkkene. Dette er et samarbeid mellom Naturvernforbundet i Kongsberg, Sandsvær Landbrukslag, Sølvverkets Venner og Lågdalsmuseets Venner. Disse foreningene har fra slutten av 1990-tallet også samarbeidet om inngjerding, rydding og annen skjøtsel av løkkene. Barnehager og skoler bruker området i undervisningssammenheng.

Kilde

Se også


  Hele eller deler av Bergeløkkene er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.