Bjarne Storm (1911–1979)

Bjarne Storm (født 25. mars 1911, død 11. juli 1979) var billedhugger fra Rødberg i Sør-Audnedal, nå Lindesnes kommune. Hans foreldre var Fredrik Bugge Storm fra Nes på Romerike og Lina Storm fra Lyngdal.

"Zevs" av Bjarne Storm (1934). Denne skulpturen ble antatt på Statens høstutstilling i 1930-årene. Gustav Vigeland gav Storm følgende kommentar "Det kan overhodet ikke gjøres bedre". Gave fra Jan Sverre Hagelands metallstøperi.
Foto: Rolf Steinar Bergli
"Okse" av Bjarne Storm. Vigeland sentrum i Lindesnes.
Foto: Rolf Steinar Bergli
Et brev som forteller om samarbeidet mellom Gustav Vigeland og Bjarne Storm under oppføringen av Peder Claussøn Friis statuen ved Valle kirke.
Foto: Lindesnes kommune

Han var sønn av mekaniker Fredrik Bugge Storm (f. 1873) og Olene Storm (f. 1870).

Bjarne Storm var en del syk som 8-åring. Det finnes en del tegninger han utførte fra denne tiden, bl.a. fugler. Han bygde opp sitt verksted på Rødberg i Sør-Audnedal, men fikk sin utdannelse fra Kunst- og håndverkskolen på 1930-tallet. Var bl.a. hos prof. Ramsussen. Debuterte på høstutstillingen 1936 med en liten gruppe. Den ble senere vist i Paris. Stilte også ut på "statens" ca 1938, flere utstillinger på Sørlandet.

Han tok kontakt med sambygdingen Gustav Vigeland da han var i Oslo, og fikk lov til å besøke han der. Senere ble han assistent hos Vigeland og han var bl.a. med på å hogge til monolitten. Storm vendte senere tilbake til hjembygda til sitt steinhuggeri. Levde av å lage gravsteiner og minnesmerker, men anså seg selv som billedhugger.

Bjarne Storm snakker meget gjerne om Gustav Vigeland og om miljøet omkring ham, om tiden på akademiet og tegneskolen. Han husker somre før krigen da Vigeland kom gående til hans verksted på Rødberg for å prate, han glemmer aldri sine besøk på Tjøm hvor de drøftet dagens problemer og dvelte ved minner fra atelieret på Frogner. Og Storm er opptatt av det miljøet som eksisterte på Vigeland for noen år tilbake, den gang treskjærerne levde, den gang det var fart over samtalen på benken utenfor Tingtun, da man sa noe mer enn goddag og farvel, da det var brodd i replikkene og munterheten kunne gi seg de mest selsomme utslag.
"Etter krigen kjøpte jeg stein fra en skute som forliste utenfor Mandal. Det var visstnok en finne. En del av steinen ble tatt til Stavanger og jeg kom da dit via Kristiansand. Reisen var forresten ikke så behagelig. Den fant sted med kystruten og jeg lå på dekk med et ullteppe over meg. Følgelige var jeg både stiv og støl og trett da jeg entret land i Stavanger og jeg tørnet inn på det første og beste hospits. Der møtte jeg et kvinnemenneske i resepsjonen og jeg så henne igjen da hun serverte meg kaffe på rommet etter et par timers forfriskende søvn. Etter traktementet drog jeg ut for å finne gravsteinene mine og jeg ble både vel og lenge. Da jeg kom tilbake til byen var jeg ikke kar om å huske hvor jeg bodde, hva hotellet het og hva damen het. Jeg forsøkte å få hjelp hos en drosjesjåfør. Han kjørte omkring i byen en stund og tjente noen kroner. Jeg var like nær målet som før kjøreturen og litt varmere om pannen. Jeg støtte på en politimann og interpellerte ham om råd og dåd. Han var villig til å gå en tur med meg. Det var jeg ikke og jeg forsøkte å forklare ham hvor det kunne være. Han var imidlertid like klok. Da bad jeg om et stykke papir og før jeg selv mente jeg var ferdig med tegningen, sa konstablen, han het visstnok Helgevold:

- Du skal til Melands hospits.

Portrettet av vertinnen var med andre ord tilstrekkerlig adresse for ham.

Verk

  • Bjarne Storm hugget sokkelen til Gustav Vigelands Peder Claussøn Friis monument ved Valle kirke.
  • Modell av "Stut" fra 1934, står i Lindesnes rådhus, Vigeland.
  • "Okse"("Stut") fra 1934. Avduket på Vigelandsdagen 30. juni 2001. Støpt i bronse av metallstøper Jan Sverre Hageland. En lik okse i betong er i privat eie på Åbo i Magnor.
  • Påfugler, relieff henger på Lindesnes omsorgssenter.
  • Byster av sin kone, sin far og sin mor.
  • Byste av Louen?

Galleri

Kilder