Blåveisrennet

Blåveisrennet var i over 30 år det mest populære slalåmrenn i Norge. Første gang alpinavdelingen i Stabæk Idrætsforening arrangerte internasjonalt slalåmrenn i Kolsåsbakken, var 9. mars 1947. Fra 1948 ble Blåveisrennet alltid arrangert første søndag etter påske. Bakgrunnen var at Galdhøpiggrennet alltid ble arrangert i påsken, ofte med gode utenlandske deltakere som gjerne ble igjen i Norge en uke for å få med seg et ekstra renn.

Fra Blåveisrennet.
Foto: Aske og Bærum Budstikke

Det første rennet samlet 70 deltakere – deriblant Stein Eriksen, som vant – og 1500 tilskuere. Rennets popularitet økte raskt, og snart var mange av verdens beste slalåmkjørere å finne i Kolsås hvert eneste år.

Vanskelige snøforhold klarte aldri å hindre Stabæks iherdige arrangørstab med Hallvard Øen og Anders Lagesen i spissen i å gjennomføre. Ikke én gang ble rennet avlyst. Publikumsrekorden på 7000 ble notert i 1959.

Rennet inneholdt flere klasser, fra A-kjørere til old boys.

Prinsesse Ragnhild og barna var til stede flere ganger når ektemannen, skipsreder Erling Lorentzen, deltok i old boys-klassen. At Blåveisrennet var uhøytidelig, fikk man ikke minst oppleve takket være de munnrappe speakerne Ulf Scott Christensen og Birger Sandvik. En gang Lorentzen skled på magen ned bratthenget, kom det kjapt fra Scott Christensen: “Som man reder, så ligger man.”

Etter hvert ble Stabæk og Kolsåsbakken utkonkurrert av andre alpinarrangører, og det siste Blåveisrennet ble arrangert i 1978.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Blåveisrennet er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.