Bolstadbygningen

Bolstadbygningen er et våningshus fra garden Bolstad i Veldre i Ringsaker kommune, og som nå står på HedmarksmuseetHamar.

Bolstadbygningen.
Foto: Jensens (2008).

Opprinnelig bygning

 
Bygningen i sitt opprinnelige miljø på Bolstad.
Foto: Domkirkeodden (1900–1905).

Bolstadbygningen ble reist i slutten av 1620-åra av Oluf Thommesen, som var sokneprest i Ringsaker fra 1612 til 1635, og eier av Bolstad. Bygningen var svært moderne sammenliknet med hva som var vanlig på Hedemarken på 1600-tallet.

For det første var det ikke vanlig med to etasjer på bygdene. Andre etasje på Bolstadbygningen har dessuten den egenskapen at den stikker litt ut i forhold til første etasje. Dette er et typisk renessansetrekk, og vanlig i byarkitekturen på den tida. For det andre hadde huset murt skorstein og peis i begge etasjene, i ei tid der det fremdeles fantes årestuer i bruk på Hedemarken.

Dessuten var Bolstadbygningen opprinnelig ei midtkammerstue, hvilket vil si at det var fire rom istedet for tre, der midtkammeret ledet inn til de tre andre. Dette var svært uvanlig ikke bare på denne tida, men også lenge etterpå. I tillegg er Bolstadbygningen preget av vakker veggdekorasjon, som etterliknet interiøret i byhus og kirker i samtida.

Endringer

 
Empire-rommet i Bolstadbygningen i 1920-åra.

Det ble gjort store forandringer i bygningen i 1760-åra. Først og fremst ble forstua innlemmet i kjøkkenet, og man bygde på svalgang på utsida istedet. Man panelte også veggene.

Flytting

Bolstadbygningen ble kjøpt inn til museet fra Jacob Bolstad i 1913, og ble gjenreist på Domkirkeodden to år etter. Bygningen utgjør i dag del av Hedmarkstunet. Panelet fra 1760-åra ble i denne forbindelse fjernet, og den opprinnelige dekorasjonen fra 1600-tallet er altså synlig. Forøvrig er bygningen innredet slik at hvert rom gjenspeiler en stilhistorisk epoke.

Kilder

  • Ragnhild Rivrud. Fra kaupang og bygd, 1993. side 21-27.