Bråtetjern (Nordre Follo)

Bråtetjern ligger i Nordre Follo, sør for Sværsvann.

Bråtetjern
Basisopplysninger
Bråtetjern Nordre Follo.png
Bildetekst: Fra Bråtetjern.
Foto: Øivind Møller Bakken/Museene i Akershus (2011).
Høyde: 136 moh.
Vassdrag: Mossevassdraget
Kommune: Nordre Follo
Rørgata som sikret vannføringen til Siggerudsaga, i bakgrunnen den rundt tre meter høye steindemningen som demmer opp og vannene ovenfor til et sammenhengende vannspeil.
Foto: Øivind Møller Bakken/Museene i Akershus (2011).

Tjernet var opprinnelig et myrområde med en bekk som forbi der hvor Bråtetjern ligger idag. Denne ble demmet opp, slik at det ble en dam med vann som ga kraft til å drive Siggerudsaga. Etter oppdemming ble det et tjern som henger sammen med Sværsvann, Svartkulp, Brokkenhustjern og Setertjern er en del av vannsystemet som igjen inngår i Mossevassdraget.

Siggerudsaga utnyttet det rundt seks meter høye fallet og lå mellom Bråtetjern og Grønslettjern og det ble anlagt en rundt tre meter høy steindemning et par hundre meter nedenfor Bråtetjerns naturlige utløp. Dette har ført til at vannstanden er hevet så mye at disse vannene henger sammen til ett vann, hvor bare mindre myrområder eller innsnevringer skiller disse vannene. I gamle dager var disse kun oppdemmet om vinteren for å sikre nok vann til saga, mens de ble tappet ned om sommeren av hensyn til beitemarkene langs breddene. Mot slutten av 1950-årene ble oppdemmingen permanent. Oppdemmingen medfører at Sværsvann idag henger sammen med Bråtetjern og begge går i sørvestlig retning, før Bråtetjern har avløp i foss til Grønslettjernet mot sør. Elva går videre sørover gjennom bebyggelsen i Siggerud til Tangentjern (127 moh).

Det var isskjæring i Bråtetjern, Langen, Sværsvann og Syverudtjern. Isen fra Siggerud var ettertraktet og i årene 1930 til 1946 fantes det hele åtte kommersielle isbinger på Siggerud.

Kilder


Koordinater: 59.8058° N 10.8868° Ø