Dalen Meieri

Dalen Meieri ble etablert som et andelsysteri i Gansdalen i 1897, men det var melkemottak der fra 1873. Meieriet var i drift til 1958. Meieriet lå på Haug sammen med Gansdalen Handelsforenig og Gan poståpneri, og stedet dannet et lite sentrum i Gansdalen. Her hadde det blitt drevet landhandel fra 1870-åra.

Hva branntakstprotokollene forteller om meieriet

Branntakstprotokoller fra 1920-åra forteller at meieribygningen var ca. 80 kvadratmeter med en undermur i murstein og tømret overbygning. Meieriet hadde mottaksrom for melk, avkjølingsrom med sju sementerte kummer og en separator som ble drevet av en 2 hestekrefters motor. Ysteribygningen på 34 kvadratmeter var bygd inntil hovedbygningen med dør mellom. Et ishus på størrelse med hovedbygningen lå like ved meieriet. I 1926 ble ishuset revet fordi et nytt kjølerom som ble elektrisk drevet, ble oppført.

I bygningen var det leilighet til de to meierskene som drev meieriet.

Nytt meieri 1936

Meieriet brant i 1935, og et nytt sto ferdig i 1936. Første etasje ble bygd i stein, og der holdt meieriet til. I andre etasje var det innredet leilighet til den nye bestyreren, Thor Gangnæs, som drev meieriet til det bla nedlagt i 1958.

Bøndene kjørte melka til meieriet morgen og kveld. En del av melka ble omsatt lokalt, og noe gikk til produksjon av ost. Resten ble kjørt med hest til Fetsund stasjon og fraktet med jernbanen til hovedstaden. Fra 1950 ble melka kjørt med egen lastebil direkte til hovedstaden etter at den var nedkjølt og pasteurisert. De første åra ble den levert til Kristiania Meieribolag som i 1946 fusjonerte med Kristiania Melkeforsyning under navnet Fellesmeieriet.

I meieriets andre etasje var det i tillegg til bestyrerleiligheten innredet en forsamlingssal som ble benyttet til møter og ulike samlinger.

Meieriet hadde eget vannverk. Med vannledning fra en ile i Øvredalen fikk meieriet tilført vann med god kvalitet.

Kjelder og litteratur

  • Folketellingene 1900 og 1910.
  • Flyen, Simen: Fra bondens jord til borgers bord. Landbruket i Akershus gjennom 150 år. Oslo 1992. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Horgen, Jan E.: Bygdehistorie for Fet. Bind 4. Bosteds- og slektshistorie. Søndre del av Jaren. Nordre del av Dalen. 1991. 684 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Westbye, Kari: Næringslivet i Fet. Fra ca. 1860 til ca. 1960. Utgitt av Fet Historielag 2006.