Elgeseter gård
Elgeseter gård i Trondheim var en herregård av betydelig størrelse med jordegods som i katolsk tid hang sammen med det historiske Elgeseter kloster som lå på samme grunn som gården. Gårdens areal strakte seg helt til Sluppen i sør, omfattet Øya og Nidarø og hadde dessuten betydelige arealer sørøst for byen, på Singsaker og Gløshaugen.
I 1580 fikk en mann ved navn Hans Knudsen kongens tillatelse til fritt og nyte gården og dens inntekter som påskjønnelse for sin militære innsats. Den var da fremdeles krongods.
I midten av 1660-årene kommer gården første gang i privat eie. Den ble da av kronen overdratt til oberstløytnant Andreas Villichsen i København. I 1696 er sorenskriveren i Strinda, Peter Jouch eier. Han eier gården til han dør i september 1725.
Neste eier fra 1727 er overauditør og regimentskvartermester Johannes Klingenberg. Han regnes som Klingenberg-slektens norske stamfar. Fra han er gården i denne slektens eie i tre generasjoner til 1796 da cand. theol Reinholt Johannes Schive tar over gården.
I 1790-årene startet en videre utparsellering av Elgeseter. Flere av de utskilte partene ble kjøpt av byborgere til landsteder, blant disse Singsaker, Lerkendal, Gløshaugen, Paulinegård/Valgrinden, Tempe, Valøen, Valsletten, Sorgenfri, Tilfredshet, Klosterdalen, Elisefryd, Edvardsminde og Nidarø.
Dagens bygning er fra slutten av 1700-tallet eller tidlig 1800-tall. I 1850-årene ble eiendommen kjøpt av Trondheim kommune og brukt som tvangsarbeideranstalt og senere til arbeiderboliger.
Kilder og litteratur
Trondhjems Adresseavis, 4 november 1917