En gutt som Jan

En gutt som Jan er navnet på et hørespill i to deler av Steffen Johanssen, som ble sendt i lørdagsteatret i Barnetimen 8. februar og 15. februar 1975.

Tonen var frisk og realistisk i En gutt som Jan. Handlingen er hentet rett ut av hverdagen, og flere vil nok kjenne seg igjen i 13-åringen Jan. Han er ikke like "tøff" som de andre i klassen, liker ikke fotball, ønsker heller å heller lese, gå en tur, eller stelle med frimerker. Han synes de andre er sjofle når de plager lærerne eller erter de svakere i klassen. Men det er lettere å holde kjeft enn å si imot, for da slipper man trøbbel. Men en dag gjør Jan et nytt bekjentskap.

Et annet poeng ved hørespillet er at det var forfattet og ble spilt på Vestfold-dialekt. Forfatteren Steffen Johanssen var oppvokst i Larvik, og barna i stykket var samtlige fra den byen. De ble plukket ut blant 60 gutter som meldte seg til uttaksprøvene. Enkelte av dem hadde vært borti amatørteater, men ingen hadde spilt i radio tidligere. Johanssen, dengang til daglig juridisk konsulent i kringkastingen, hadde tidligere forfattet grøssere til Nattata, men En gutt som Jan var hans første lengre hørespill.

Instruktøren Yngvil Kiran (dengang Svarva) debuterte også. Hun produserte ellers hørespill for Barne- og ungdomsavdelingen.

Teknisk regi: Odd Johan Nilsen

  • 1. episode: '"Det er bare preik med deg"'
  • 2. episode: "Husmorvikar'n"'
Rollenavn Skuespiller Fra Født Død
Jan Thomas Arbo Høeg Larvik 1961
Moren Torhild Lindal Fredrikstad 1931 1980
Faren Bjørn Jenseg Sarpsborg 1932 2008
Stein Anders Hatlo Larvik 1947
Fru Hermansen Ragnhild Michelsen Narvik 1911 2000
Lærer Nilsen Wilfred Breistrand Trondheim 1921 2007
Henrik Egil Opperud Larvik 1961
Ole Jon Harald Espolin Johnson Larvik 1961
Petter Egil Fauske Larvik 1961
Bjørn Lars Ueland Anderssen Larvik 1961
Bestefar Willie Hoel Oslo 1920 1986
Sentralborddame Gøril Havrevold Stavanger 1914 1992

Kilder

  • Programbladet

  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «En gutt som Jan» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.