Erling Erichsen

Erling Asbjørn Erichsen (født 11. oktober 1913, død 29. august 2006) var oberstløytnant og Oppegård kommunes siste Arbeiderparti-ordfører, i perioden 1964-1967. I Erichsens ordførertid ble kommunens største enkeltprosjekt – vannverket i Stangåsen – stort sett gjennomført.

Erling Erichsen. Arbeiderparti-ordfører i Oppegård kommune 1964-1967.
Foto: Eva Rogneflåten har tatt bilde av ordførerveggen i Oppegård rådhus.

Familie

Under krigen var han med i motstandsbevegelsen og måtte flykte til Sverige. Han kom seg ut av landet gjennom Trøgstad. Ei av de som hjalp ham der, Anne Olaug Erichsen, traff han igjen seinere, og de to gifta seg i oktober 1944. De fikk sønnen Torgeir, og ved sin død hadde han både barnebarn og oldebarn. Han er gravlagt på Kolbotn gravlund i Oppegård.

Militær karriere

Han måtte rømme landet høsten 1942, og da greide han å komme seg over til Sverige. Der fikk han befalsutdannelse og ble seinere velferdsoffiser med fenriks grad i politistyrkene. Han var forbindelsesoffiser høsten 1945 da han sammen med 2500 andre norske soldater fikk ordre om å overta vaktholdet for 80 000 tyske soldater. Seinere ble han beordra som velferdsoffiser til Hærens Overkommando, deretter til Forsvarsdepartementet som kontorsjef. Han ble som kaptein utnevnt i statsråd til veldferdssjef (kontorsjef) i november 1947. Han avslutta sin militære karriere med oberstløytnants grad. Da hadde han bygd opp en moderne velferdstjeneste for de militære mannskapene.

Verv

Erichsen var en handlingens mann og var svært engasjet i det han gjorde. Han ble lokalpolitisk engasjert i 1952 og var selv i sitt åttiende år møtende varamedlem i kommunestyret og medlem i Hovedutvalg for teknikk og miljø. Opp gjenom årene hadde han både sittet i kommunestyret, formansskap og diverse utvalg. Han var varaordfører i 1963 og ordfører i 1964-1967. Lokalt engasjerte han seg også i Nordre Follo Vel og ble seinere æresmedlem der. Etterhvert ble han også sekretær for fellesstyret for alle vellene. Han ble tildelt oppdraget med å være formann i vann- og kloakkomiteen og fikk æren for at vannverket kom på plass.

Priser og utmerkelser

  • Krigsmedaljen med rosett
  • Den svenske forsvarsstabens gullnål
  • Kommunenes Sentralforbunds hederstegn
  • Norsk Tjenestemannslags gullnål
  • Æresmedlem i Oppegård Arbeiderparti
  • Æresmedlem i Nordre Kolbotn vel

Kilder og litteratur