Frogner kino

Frogner kino, Frognerveien 30 B i Bydel Frogner i Oslo kommune, og var opprinnelig byens første nybygde helkommnunale kino, eid av det nyetablerte kommunale selskapet Oslo kinematografer, og er i dag en privateid kino som gjenåpnet 25. oktober 2019 etter en omfattende restaurering. Frogner kino ble 14. juni 2005 sammen med hele bygårdsanlegget vernet gjennom plan- og bygningsloven, mens bakbygningen med selve kinosalen er regulert til spesialområde bevaring.

Frogner kino etter restaurering.
Foto: Frogner kino (2022).
Inngangen mens kinoen var stengt.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Historie

Frogner kino ligger i en del av første etasje i en stor bygård som er hjørnegård mot Frederik Stangs gate. Gården ble byggemeldt i 1923, arkitekt er Kristen Rivertz som også er arkitekt for selve kinolokalet med sal i en bakbygning som dekker store deler av kvartalets bakgård. Bygårdsanlegget ble anlagt på tomta etter byløkka Punschebollen som hadde blitt etablert 1838, og med hovedbygning oppført i 1856. Denne ble i 1916 flyttet til Furulundsveien 7.

Oslo kinematografer

Kinoprosjektet ble påbegynt som et privat foretakende, men ble overtatt av det kommunale selskapet Oslo Kinematografer mens den var under oppførelse da dette selskapet fikk monopol på all kinodrift i Oslo.

Blant det nye selskapets målsettinger var å gi publikum bedre kinolokaler enn hva de tidligere hadde blitt tilbudt av mer flyktige private aktører.

Interiører

 
Scenen med Axel Revolds veggmaleri.
Foto: Frogner kino (2022).

Arkitekt Lars Backer tegnet et unikt interiør hvor salen er utformet som en gårdsplass i antikken og har dyprelieffer i marmor av Per Krohg og disse er plassert rundt på veggene i salen.

Veggene er utformet som murer rundt gårdsplassen og taket som en åpen stjernehimmel. I stedet for lerret er en åpning i muren mot et veggmaleri av Axel Revold som forestiller et idyllisk gresk landskap med et tempel. Over landskapet er det hvite skyer hvor filmen vises.

Kinoen åpnet 27. februar 1926 med den svenske storfilmen Ingmarsarvet basert på en historie av Selma Lagerlöf.

Videre bruk

Etter at Gimle kino åpnet i 1939, ble Frogner kino, som mange av kinosalene utenfor Oslo sentrum en reprisekino.

I 1965 ble den renovert og modernisert med blant annet utstyr for visning av bredformatet Cinemascope. Oslo filmklubb brukte den til visninger en periode på 1980-tallet. Den ble senere igjen renovert med gjenåpning 25. desember 1996, denne gang etter tegninger av arkitekt Kirsti Skulberg, og fikk da en foajé i form av et bibliotek.

I 2004 ble Frogner kino solgt til private interesser og etter noe debatt ble kinosalen bevart som sal. Den ble ustyrt etter studio- og THX-spesifikasjoner og brukt av Norsk Filmstudio til etterarbeid på filmproduksjoner. Den ble også utleid til møter, utstillinger og lansering av filmer.

Dagens kino

I 2017 ble kinolokalene kjøpt av Jan Vardøen, og de ble i årene fram til 2019 fullstendig rehabilitert og i detalj tilbakeført til Lars Backers interiør fra 1926. Publikumsetene er vintage-seter fra Sheffield i England.

Frogner Kino gjenåpnet 25. oktober 2019 og har 256 sitteplasser og omtaler seg selv som «liten tradisjonsrik bydelskino» som viser både nye filmer og vintagefilm, konsertserier med filmmusikk og stumfilmvisninger med levende musikk. Kinoen viser ikke reklaame i forkant av filmvisningene.

Punchebollen kafé, oppkalt etter den tidligere løkkeeiensdommen utgjør størsteparten av kinofoajéen.

Kilder


Koordinater: 59.91866° N 10.71000° Ø