Gudmund Sandsleth

Gudmund Sandsleth (født 2. oktober 1943) er tidligere sjømann, ingeniør, lærer, lektor og rådgiver i Statped. Han er også sakprosaforfatter. Han vokste opp i Laukvik i Lofoten. Kanskje skulle han bli fisker som sin far, men det ble han advart mot. Faren fortalte nemlig sønnen at fiskeri var det samme som lotteri. Det ville ikke Gudmund Sandsleth bruke livet sitt til. Dermed ble han istedet sjømann.

Allerede 15 år gammel reiste Sandsleth ut og arbeidet i maskinen. Senere ble skipmaskinistutdanning i Tromsø og fem år i Sjøforsvaret (på MTB) med tokt og vaktoppdrag på Lopphavet og Finnmarkskysten.

Etter tre år på ingeniørhøyskolen i Bergen fikk han arbeid på Stord Verft på Stord, avbrutt av ett år på oljeplattform i Nordsjøen. I løpet av tiden på Stord verft begynte Sandsleth som lærer på kveldsundervisningen både på yrkesskolen og kveldsskolen. Han skrev en lærebok i isometrisk tegning, som gikk i store opplag. Etter å ha tatt hovedfag i yrkespedagogikk ved SYH (Nåværende HiO) flytte han og kona til Skomakersvingen i Helgeroa. Sandsleth ble ansatt som rådgiver ved Larvik yrkesskole.

Han arbeidet på Statped på Lillegården fra 1994 til han gikk av som pensjonist i 2007. Der fikk Sandsleth nye og interessante oppgaver, ikke minst med å kartlegge og finne botemidler mot mobbing i skolen. Han skrev rapporten Mobbing i videregående skole (sammen med Hanna Marie Foldvik som også arbeidet på Lillegården). Den førte til rabalder, fordi de trakk fram at mobbing ikke bare skjer mellom elever, men også fra lærere mot elever.

Senere kom Sandsleths egen bok Mobbing - Forstå, bekjempe, forebygge, Gyldendal. Den ble anvendt i lærerundervisningenen per 2013 og har blitt et slags standardverk innenfor feltet.

Da han ble pensjonist i 2007, seilte han og kona Karin til Middelhavet med seilbåten sin, Hydra. Der ble de til de dro hjem i 2013. De skrev e-boka "Seil med Hydra i Middelhavet" utgitt på "Diditalbok.no" (Cappelen Dam) i 2014.

Kilder

  • Et høyst variert yrkesliv, Østlands-Posten 3. oktober 2013, s. 26-27