Hagers system

Hagers system er en metode for å angi slektskap i anetavler. Det baserer seg på en kombinasjon av romertall for generasjon fulgt av arabertall for individene i generasjonen. Systemet baserer seg på et fast oppsett, der vi i en tenkt anetavle har far til venstre og mor til høyre. Dette gjentas for hver generasjon oppover. Første generasjon er foreldrene, så far blir I-1 og mor I-2. I besteforeldregenerasjonen blir da farfar II-1, farmor II-2, morfar II-3 og mormor II-4.

En variant av systemet er å bruke bokstaver i stedet for romertall, altså A for foreldregenerasjonen, B for besteforeldre og så videre. I og med at det er få personer som kan komme langt nok bakover til å bruke opp hele alfabetet kan dette gjøre systemet noe greiere å bruke; romertall kan bli noe uhåndterlige fordi det blir en del tegn når man f.eks. kommer til VIII (8). Uansett om man bruker bokstaver eller romertall fungerer tallene slik at man dobler tallet for å finne mor i generasjonen over, og så trekker fra 1 fra dette for å finne far. Foreldrene til III-4 vil altså være IV-7 og IV-8.

I dag bruker mange i stedet von Stradonitz' system, med en fortløpende nummerering uavhengig av generasjoner. Dette er noe mindre informativt enn Hagers system, i og med at man må regne ut generasjonsplassering i stedet for å kunne se det direkte. Det gir også betydelig høyere tall enn Hagers system, ettersom sistnevnte begynner på 1 i hver generasjon. Til tross for fordelene med Hagers system, ser det ut til at de aller fleste i dag bruker von Stradonitz' system. En medvirkende årsak til det er at det er noe enklere å håndtere i dataprogrammer, som de fleste jo bruker for å holde orden på slekt.

Se også

Kilder og litteratur