Haslebyen

Haslebyen er et område med arbeiderboliger for Freia sjokoladefabrikk beliggende på Hasle i Oslo. Freia kjøpte i 1910 et 21 dekar stort område for oppførelse av arbeiderboliger på et høydedrag med utsikt over byen og fjorden, og med rundt 15 minutters gangtid fra fabrikken. Dette ble bygget ut i to etapper, i 1912 og 1987.

Haslebyen
Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum (antatt 1921).

Fjordgløttveien 4–11 og Hasleveien 25–27. Et nytt byggetrinn med adresse Frydenbergbakken 7-32 hvor det ble bygget rekkehus og eneboliger i stil med første byggetrinn, kom i 1987.

1912

Freia har vært kjent for et godt arbeidsmiljø, og blant disse tiltakene var oppførelse av boliger for arbeiderne ved fabrikken i Fjordgløttveien 4–11 og Hasleveien 25–27 på Hasle i 1912, arkitekter var Christian Morgenstierne og Arne Eide. De 11 husene ble oppført i engelsk hagebystil i rød tegl med vertikaltdelte leiligheter som hver hadde en tilhørende 400 m² stor hage. Leilighetene hadde toalett og kjeller med bryggerhus og var treroms, med kjøkken og stue i første etasje og to soverom i annen.

Mottoene var «De gamle trær» og «I fortrolig klynge». Morgenstierne og Eide var på dette tidspunktet også i gang med å bygge ArctanderbyenEkeberg som var den første hageby-inspirerte egne-hjem-bebyggelsen i Kristiania. I tillegg hadde hustypene i deres utkast klare referanser til den engelske «Modern Cottage Style». Bruken av rød teglstein minnet om hagebybebyggelsen i Bournville.

1987

 
Motiv fra Frydenbergbakken med Freias arbeiderboliger til venstre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Planen inneholdt opprinnelig 32 parseller, men det ble bare oppført 17 den gang. I 1982 ble det bestemt at prosjektet skulle fullføres og det ble av Freia som utbygger forutsatt at de nye husene skulle harmonere med den eldre hagebybebyggelsen. Oppdraget gikk tik arkitektfirmaet HRTB som tok utgangspunkt i de premierte tegningene fra Morgenstierne og Eide og videreførte bruken av tegl. Det nye boligfeltet stod ferdig i 1987 og fikk navnet Hasleby med adresse Frydenbergbakken 7-32.

Senere

Samlet bestod boligområdet av syv tomannsboliger, én tremannsbolig og én femmannsbolig, til sammen 22 enheter. Boligene var i Freias eie helt frem til desember 1997. Da ble området omgjort til sameie og solgt ut, i forbindelse med at Freia ble solgt til Kraft Foods. Som et minne om Freiatiden står skulpturen «Ung kvinne» av Arne Durban på området.

Kilder