Hundvåg Ungdomslag
Hundvåg Ungdomslag ble stiftet 18 desember 1918 på Fredheim. I 1927 fungerer Arne Reidar Husebø som formann da den valgte formannen, Børge Husebø, er dradd til Oslo for å studere. For første gang dukker spørsmålet opp om en skal gå i gang med bygging av ungdomshus. Det er Arne Reidar Husebø som tar dette opp. Han kom med flere grunner både for og i mot. Det ble satt ned en nemnd som skulle greie ut om en skulle komme i gang eller vente til senere. Disse ble valgt: Roald I. Østbø, Sverre Lunde, Trygve Østbø, Jørgine Husebø, Selma Østbø og Berta Ulsnes.
Det har heller ikke manglet på underholdning og foredrag dette året. Som tidligere år har lærerne Olseth, Ur og Risvoll og i år også lærer August Lunde deltatt. Einar Thorsen har med si fele spilt opp til sang, marsj og leik. Johanna Lunde har sunget ved flere anledninger og ellers har det vært musikalske innslag ved Thommassen, Sømme og fru Sigrid Husebø. Det har og vært mye bra stoff i avisen ”Øybuen”.
Mot slutten av 1928 dukket husbyggingen opp igjen. Det var kommet tilbud fra Trygve Østbø på betingelse av at grunnen ble kjøpt og påbegynt før nyttår. Videre hadde Bertinius Østbø i sin blå ungdom lovet grunn til ungdomshus, og det ble også snakket om å kjøpe grunn hos Talgø.
I et møte like før julen 1928 blir kontrakten for kjøp av grunn opplest og godkjent av de tilstedeværende. Arbeidet med grunnen ble bestemt til å begynne i romjulen. Liste over frivillige til graving av tomten ble hengt opp i butikken til Randolf.
På årsmøte den 9. januar 1929, etter at Arne Reidar Husebø var gjenvalgt til formann, sjøl om han frabad seg gjenvalg pga. Sykdom, dukket spørsmålet opp hva huset skulle hete. Det manglet ikke på forslag: Tippen, Snippen, Solvang, Vonheim, Solstad, og Øytun. Det siste ble foretrukket med 28 stemmer. Allerede i oktober samme året var huset så og si ferdig.
Innvielsesfesten gikk som planlagt av stabelen søndag den 20. oktober 1929. Arthus Hatlestad ønsket velkommen. Festtalen ble holdt av skolestyrer Øystein Eskeland. Det var diktet sang for anledningen, og det manglet heller ikke fotograf fra byen. Det ble mange taler utover kvelden. 2-300 mennesker antok referenten var til stede. Telegram fra Buøy turn og idrettslag og fra Børge Husebø i Oslo. Det var solosang av Johanne Lunde og avisen ble opplest av Pernille Husebø. Etter midnatt var det skiftevis marsj, folkeviseleik og dans. Musikk ved Sjursen og Kønigsberg.
Det ble ekstraordinær generalforsamling lørdag den 23. november 1929. Det kom her fram at huset er kjøpt av Øgreid for 7500 kr. Av dette er 3000 kr. Betalt. Det skal årlig betales 500 kr. I avdrag og med 5% rente. Laget fikk også nye statutter som sier at Øytun skal brukes til ungdomsmøter og fester. Kortspill og rusdrikk er som tidligere forbudt. Ikke offentlig dans mer enn en gang i måneden.
Etter 3 år som formann nekter Arne Reidar Husebø gjenvalg på årsmøtet 29. januar 1930. Trygve Østbø overtar som ny formann.
I 1931 er Arne Reidar Husebø tilbake som formann. Som nestformann Børge Husebø, videre Alexander Nystrøm, Pernille Husebø og Tordis Husebø. Søndag den 29. mars hadde Øytun besøk av Det norske teaters turnegruppe med skuespillet ”Fart i feiringa” av Torvald Tu. Dette var en stor begivenhet. Stappende fullt med folk som moret seg storligen. Men det var et men. Troppen syntes de hadde fått for lite penger, og man måtte gå rundt med hatten. Det hjalp.
I 1932 og 1933 er Børre P. Husebø formann. I 1934 er det Arthur Hatlestad som står for tur. På generalforsamlingen i 1934 ble det besluttet å oppta et pantelån i Hetland Sparebank mot pant i Øytun. Lånet benyttes til å innfri lånet hos Øgreid & Sønner.
Den 29 oktober 1934 kunne laget feire 5års-jubileum for huset. Festkomiteen bestod av Arthur Hatlestad, Thor Husebø, Børre Husebø, Arne Husebø, Magnus Sjurseike, Berta Ulsnes, Tulli Husebø, Thora Husebø, Borgny Skeie, Tutsi Hidle og Solveig Ur. Festtaler var lærer Aabø. Mons Hellevik hadde diktet sang for anledningen og han hadde også en prolog. Arne Reidar Husebø og Olav Lunde ble utnevnt til æresmedlemmer av laget.
I begynnelsen av desember 1972 slo lynet ned og splintret en portstolpe til ungdomshusets nabo, deretter hadde det fulgt en kabel inn i "Øytun", hvor forsterkere og støpsler hadde eksplodert og forårsaket en brann. Brannvesenet ble varslet og de fikk stoppet brannen. Skadene var så store at huset måtte totalrenoveres. "Storsalen" hvor senen og dansegulvet var hadde før en takhøyde som gikk helt opp til mønet, og i taket var det malt en del karikatur personer i full størrelse. Dette ble nå endret slim at takhøyden ble 2,5-3 meter høy, og man laget en etasje over. (Det finnes en reportasje om brannen i Rogaland avis)
Senere har Speideren overtatt "Øytun".
Litteratur og kjelder
- Utdrag av ”Hundvåg Ungdomslag” av Lars Lunde, i boka: Før i tiå, Fra Hundvåg og Øyane, av Hundvåg og Øyane Historielag, 2003
- Fortalt av Arne Kenneth Husebø