Internasjonal vennskapsgruppe på Romsås

Internasjonal vennskapsgruppe på Romsås i Oslo ble startet med utgangspunkt i en idé om å bygge sosiale nettverk på tvers av etnisitet. Tanken var å organisere et vennskapsarbeid, et felles tiltak for nordmenn, innvandrere og flyktninger i et lokalsamfunn.

Gruppa het først «Foreningen mellom innvandrere og nordmenn på Romsås», men ble ganske fort byttet med navnet «Internasjonal Vennskapsgruppe på Romsås». Den ble startet i 1984, og skulle arbeide for økt kontakt mellom innvandrere og nordmenn, for å bryte ned fordommer og motvirke rasisme i en tid hvor rasistiske tendenser i samfunnet var blitt tydeligere. Dette skulle de gjøre ved å arrangere sosiale tilstelninger og drive praktisk hjelp og informasjon.

Gruppa var aktiv i 15 år, og den ble et tydelig og viktig innslag i lokalmiljøet på Romsås. Mange mennesker knyttet kontakter og ble venner gjennom det arbeidet som ble gjort. De arrangerte et utall forskjellige tilstelninger og kurs. De samarbeidet med bydelsadministrasjonen, biblioteket, og med forskjellige organisasjoner i bydelen. Vennskapgruppa betød mye for integreringsprosessen blant innvandrerne på Romsås.

Ildsjel og initiativtaker var Gunnhild Aakervik, som i mange år arbeidet som språklærer i norsk på Romsås Kvinneundervisning; en filial av Rosenhof Voksenopplæringssenter. Hun har utgitt flere bøker, bl.a en som heter «Mangfold i Nærmiljøet», som er historien om Internasjonal Vennskapsgruppe på Romsås. Aakervik arbeider i dag i MiA, «Mangfold i Arbeidslivet»; en stiftelse som arbeider for etnisk og nasjonalt mangfold i norske bedrifter.


Erdetherny.jpg Internasjonal vennskapsgruppe på Romsås er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.