Jørgen Sørensen

Jørgen Sørensen (født 16. mai 1861 i Christiania, død 1. september 1894 i Askim) var kunstmaler, særlig kjent for sine landskapsmotiver, også fra bymiljø.

Jørgen Sørensen
Foto: Ukjent/Norsk Folkemuseum

Familie

Jørgen Sørensen var sønn av vognmann, senere kjøpmann Helge Sørensen (Gammelsrød) (f. 1821) og Marie Evensdatter Sarpebakken (f. 1818). Han var bror av folkehøyskolemann, politiker og redaktør Nikolai Sørensen (1850-1923) og firmenning av kunstneren Edvard Munch (1863–1944). Jørgen Sørensen forble ugift.

Liv og virke

Jørgen Sørensen vokste opp i Christiania. I 7-årsalderen fikk han en alvorlig hofteskade som gjorde ham avhengig av stokk. Dette gjorde også at han som ung ikke fikk regulær skolegang.

Ved hjelp av broren Nicolai kom Sørensen i tegnelære hos Andreas Disen i 1877. Samme år fikk han undervisning ved Knud Bergsliens malerskole i Christiania, samt tegneundervisning hos Julius MiddelthunDen kgl. Tegneskole, samt malerundervisning av Philip Barlag.

Sørensen var elev av Christian Krohg i årene 1882 til 1883, og i likhet med sin fjerne slektning Edvard Munch, som han hadde kontakt med, var han i årene 1883 til 1884 hos Frits Thaulow på «Friluftsakademiet» ved Haugfossen i SimoaModum. Sørensen debuterte på Høstutstillingen i 1883 med tre høstlandskaper fra Modum.

Sørensen ble mest kjent for landskapsmalerier, og hans første motiver var gatepartier fra Geitmyrsveien og strøket rundt Vestre Aker kirke. Han malte mange motiver fra østlandsbygdene og småstedene rundt Oslofjorden, og strøkene langs Glomma, Ørje og Spydeberg. Han malte også fra Kristiansand og Romsdalen, samt fra Paris, som han besøkte første gang i 1884.

Sørensens kanskje mest kjente malerier har vintermotiv, som Februar 2° kulde (1887) og Vinter (1888).

Jørgen Sørensen døde av en nyresykdom, 33 år gammel. Sine siste år tilbrakte han for en stor del i Askim, der broren Nikolai eide en gård.

Bosteder

Ved folketellingen i 1865 er familien oppført på adressen Maridalsveien 200. Ved folketellingen samme sted i 1875 er familien oppført i Geitmyrsveien 48a. Ved folketellingen i 1885 er han oppført som Landskabsmaler på den samme adressen.

Ettermæle

 
Jørgen Sørensen er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I sin artikkel om Sørensen i Norsk biografisk leksikon beskriver Eivind Torkjelsson ham slik (utdrag):

Sørensen var en utpreget naturalist og valgte nokså upretensiøse motiver, ofte i gråvær, som han malte så sannferdig som mulig, karakterisert av nitide og naturtro detaljskildringer. Hans egen uttalelse om hvordan ting tok seg best ut, kan stå som et program for hans kunst: “Allting er best og penest som det er.” … Sitt korte liv til tross etterlot Jørgen Sørensen seg en stor, om enn ujevn produksjon. Han huskes særlig for de enkle motiver som likevel kunne inneholde en rikdom av maleriske detaljer.

Jørgen Sørensen er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Gravminnet prydes av et portrettrelieff av ham i bronse.

Kilder og referanser