Jorishaugen skole

Jorishaugen skole i Klæbu kommune var den første skolen i Sjøbygda skolekrets. Skolen ble bygget på Jorisrommet på Ingebrigt Grendstads eiendom, like ved anlegget ved Teigtrøa. Stedet har navn etter husmann Joris Kristian Jensen Nordby som ryddet plassen i 1853. I 1871 emigrerte han med sin familie til Amerika. Sjøen skolekrets ble den siste i Klæbu som fikk fastskole. Dette var en stor skolekrets i areal, fra Målsjøen og Hyttfossen i nordvest, til Nesset øverst i Sjøbygda. I tillegg var det elever fra plasser på andre siden av Selbusjøen, som Tangvoll og Kvennodden. Jorishaugen ble funnet å være midt i kretsen.

Byggeplanen som var godkjent i herredsstyret, var på en skole med et klasserom, kammers og en gang. Kostnaden var beregnet til 900,- kr i 1887. Våren 1888 ble anbudene på oppføring av skolehuset vurdert. Laveste anbud kom fra Ingebrigt Grendstad som tok på seg å bygge skolehuset for 930,- kr., og vedskjulet for 40,- kr. Husene skulle oppføres samme år, slik at det stod ferdig til jul. Skolen var på 65 kvadratmeter. Dette notatet forteller litt om skolen:

«Høsten 1889 ble skolehuset panelt utvendig og malt i lyseste oker og nedtil zinkhvidt, dør og vinduer hvide. Ligesaa indvændig 2 strøg. Hulvet i gangen og kammers oljet 2 gange. Uthus to strøg rødt med hvide lister og vindskier.»

Renholdet av Jorishaugen skole var det Anna Grindstad som utførte. Hun ordnet med ved og bar vann, videre varmet hun opp skolen. Regningen for dette arbeidet var på 10,50 kr. for 15 uker.

Læreren bodde på gården Teigen.

Etter kort tid ble Jorishaugen skole funnet å være for langt unna elevene fra Målsjøen og Hyttfossen. Foreldrene der mente skolen burde flyttes nærmere Brøttem, for å korte ned skoleveien. I 1891 den 13. november er det Kredsmøde i Sjøen kreds, der flytting av skolen var tema. Oppsitterne i Nesset og Kvennodden protesterte mot å flytte skolen til Brøttem. Dette er nøye protokollført i møtereferatet. Resulatet ble at Jorishaugen skole ble flyttet til Brøttem, der Sjøen skole i dag ligger.

Kilder

  • Klæbu historielag årsskrift, Skolehuset paa Jorishaugen i Søen Kreds, Ingebjørg Forsberg.