Kjeldearkiv:Arbeiderfamilier i Lillestrøm drev kaninavl

I denne minneteksten fra boka Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie redigert av Odd Lindbæck, Odd Stjernesund og Reidun Glømmi fortelles det om guttunger som hjalp til med å skaffe mat til husholdet i arbeiderfamiliene. Det er uvisst hvem som har skrevet denne udaterte teksten. Den knyttes til Breiensaga som var et folkelig navn på Nitelvens Dampsag som var i drift i 1870- og 1880-åra.

«Noen av de større guttene i bruksboligene på Breiensaga drev med kaniner, og de hadde bygd bur for dem, oftest over grisehusene. Guttene var flinke til å samle gress og planter til fôr i kaninburene. Denne dyrearten har stor forplantingsevne og vokser hurtig. Kaninen kan brukes i avlen 6-7 måneder gammel, og den går drektig i 30 dager. Ungene går sammen med mødrene til de er 6 uker.

Kaninstek er god mat, Breien-folket fikk ofte en ekstra god søndagsmiddag. Kaninskinnet som man den gang brukte til pelsverk, var et salgsobjekt til en bra pris, men man brydde seg ikke om å omsette disse. Skinet ble kastet på søppeldyngen. Rottene var ofte på ferde i kaninburene, og de dro av sted med flere unger tross iherdig jakt på rottebeistene. Ut på høsten ble kaninene slaktet fordi man kunne ikke la dyrene ha tilhold i de kalde uthusene i vintermånedene. Det var jevnlig meget snø og bitenede kulde hver vinter nede på sagbrukene langs Nitelven i gamle dager.»