Kulturtiltak under koronapandemien 2020–2022

Det ble tidlig klart at kultursektoren kom til å bli hardt ramma av smittevernstiltakene. Offentlige arrangement måtte avlyses eller gjennomføres med sterke begrensninger på publikumsstørrelse, bibliotekene var tidvis helt steng og hadde ellers ofte et begrensa tilbud, museer og gallerier måtte også stenge ned eller begrense antall besøkende og så videre. Samtidig var behovet for kulturtilbud skrikende, i en tid der man ikke kunne omgås venner og familie på vanlig måte. Det var også selvsagt krise for både enkeltutøvere og institusjoner at inntektene forsvant.

For å veie opp for dette kom det noen tiltak fra statlig hold for å dekke tap, slik det også var i andre sektorer. Fra kultursektorens egen side kom det også mange tiltak, ikke minst bruk av digitale kanaler til kulturformidling.

Norsk Folkemuseum

Fortell om din hverdag under koronakrisen - minneinnsamling i regi av minner.no

Norsk Folkemuseum har satt i gang en aksjon for å ta vare på folks erfaringer og reaksjoner fra denne rare og vanskelige tiden: Hvordan påvirker koronaepidemien hverdagen? Hvordan oppfører vi oss? Hva tenker vi om fremtiden? Noe av dette kommer vi til å huske lenge, men mye vil også bli glemt hvis vi ikke sørger for å samle det inn. Alle kan delta. Hvert enkelt bidrag blir et tidsdokument, som havner i museets samlinger. Aksjonen foregår på minner.no.

Utvidet tilgang til Nettbiblioteket

Siden alle landets bibliotek er stengt, har Nasjonalbiblioteket fått i oppgave å gi full tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket. Til vanlig gis slik tilgang kun til dokumentasjons- og forskningsformål. Les mer om hvordan du søke om tilgang via Nasjonalbiblioteket. Tilgangen gis i tida kl. 9.00-19.00 på hverdager og kl. 9.00-14.00 på lørdager og gjelder for 8 timer.

Nasjonalbiblioteket høster koronarelaterte nettsider for framtida

Nasjonalbiblioteket skriv i ein pressemelding frå Nina Bræin (27.032020) at dei no legg ned eit stort arbeid i å hente ned norske nettsider som handlar om koronapandemien. Arbeidet starta allereie for to veker sidan, og omfattar meir enn 700 nettsider. Målet er at det meste som er publisert på nettet om koronautbrotet, skal vere sikra og tilgjengeleg for framtida.

– Netthaustingsteamet vårt brukar no alle ressursar for å hente ned koronarelaterte sider på nettet, seier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Dette arbeidet vil sikre at framtidas forskarar, journalistar og andre som lurer på korleis Noreg handla og takla koronaen i 2020, vil få eit rikt materiale å jobbe med. No sikrar vi ein god felles hukommelse på dette feltet òg.

Av dei meir enn 700 norske nettsidene Nasjonalbiblioteket haustar for saker om korona, er nesten 300 nettavis- og nyheitssider, alt frå dei store nasjonale avisene til små lokalaviser. For å dokumentere utvikling og lokale tiltak blir dessutan alle nettsidene til kommunar og fylkeskommunar hausta.

– På desse nettstadane hauster vi framsidene ein gong kvar time. Ein gong i døgnet haustar vi på fleire nivå, slik at vi også får med artiklar som ligg djupare inne i hierarkiet, fortel senioringeniør Thomas Langvann frå netthaustingsteamet.

– Vi har funne fram til ei rekkje andre nettsider som òg er relevante for å dokumentere koronakrisa, legg seksjonsleiar Gretel Westman til. – Vi hauster alt frå nettsidene til Helsenorge, Folkehelseinstituttet, NAV og Avinor til bobilverden.no og Canariposten.no, for å nemne nokon få.

Ei rekkje musikarar har teke i bruk sosiale medium for å halde livekonserter no mens dei fysiske møteplassane er stengde for publikum. Desse plattformane krev innlogging, og Nasjonalbiblioteket har difor ikkje høve til å hauste her på same måte som på nettsider som blir rekna for å vere offentlege.

– Vi har no teke kontakt med sju ulike aktørar som arrangerer slike konsertar, mellom andre «Brakkesyke», «Koronerulling» og «Rock mot virus», og oppfordra dei til å sende oss opptak av konsertane, slik at vi kan bevare dei som dokumentasjon på korleis kulturlivet lever vidare i denne perioden, seier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Nasjonalbibliotekets Facebookside

Spør Nasjonalbiblioteket hjelper deg som lurer på noe som kan besvares med utgangspunkt i Nasjonalbibliotekets store samling av norsk litteratur, musikk, film, foto, kataloger, plakater, kringkasting og mye mer. Fant man virkelig et vikingsverd på Vålerenga i Oslo? Hva skrev avisene om spanskesyken i 1918 og 1919? Du kan sende spørsmål via kontaktskjemaet på nb.no eller via Nasjonalbibliotekets Facebook-side. Henvendelser besvares i tida kl. 9.00-19.00 på hverdager og kl. 9.00-14.00 på lørdager.

Utvidet tilgang til tidsskriftartikler i Idunn

Universitetsforlaget har gjort alt innhold på Idunn åpent tilgjengelig for alle til bibliotekene åpner igjen. Idunn inneholder over 36 000 artikler og kapitler, over 70 tidsskrifter og en rekke vitenskapelige bøker.

Solidaritet og gode ideer mennesker imellom

Hack the Crisis Norway

Hack the Crisis Norway er et online hackathon som er satt opp for å møte utfordringene samfunnet vårt står overfor under koronakrisen. Arrangementet er organisert av frivillige fra teknologisamfunnet og gåt av stabelen helgen 27.-29. mars 2020.

I et hackathon kommer folk sammen for å lage løsninger og konsepter fra bunnen av på kort tid. I løpet av 48 timer vil folk over hele Norge slå seg sammen for å lage innovative løsninger på koronakrisen.

De tre områdene Hack The Crisis Norway ønsker å finne løsninger på under koronakrisen nå og framover er:

• Redde lokalsamfunn • Redde virksomheter • Redde liv

"Sammen alene", sangvideo fra NRK Super

NRK Super har laget en sang med mange kjente deltakere. Den er både til trøst og inspirasjon for å holde motet oppe. Blant de vi møter er både statsminister Erna Solberg og Fantorangen.

Nettkonserter

Fordi konserter over natta ble avlyste og forbudte, har kulturarbeidere og musikere mista inntekten raskt. Mange har derfor satt opp konserter på nettet, f.eks. "Brakkesyke", "Koronerulling" og "Rock mot virus".

Drive-in-konserter

"Klovner i Kamp" har Norges første drive in-konsert på parkeringsplassen ved Norges Varemesse i Lillestrøm. Fra og med 1. april 2020 (nei, det er ingen aprilspøk) arrangeres en rekke konserter og stand-up for både store og små. I en tid med et begrenset kulturtilbud og opplevelser, kan folk ta med familien og oppleve live-konserter med blant annet «Klovner i kamp», Odd Nordstoga, Eva Weel Skram og Arif og en rekke andre - på en helt trygg og sikker måte. En kan velge om en vil være på plass eller vil ha konsertene levert hjem. Felles for dem er at en må være pålogget direkte under konsertene.

Se ilden lyse

Frida Ånnevik skulle fredag 20. mars 2020 ha vært gjest i NRK-programmet "Kåss til kvelds". Pga. koronakrisa og at Ånnevik selv er i risikogruppa og dermed ikke skal være sammen med mange, så tok hun med seg kollega Markus Ekrem Neby og spilte inn "Se ilden lyse". Der dukker det opp mange andre kollegaer også etterhvert; Chris Holsten, Darling West, Fay Wildhagen, Morgan Sulele, Ane Brun, Staysman, Ragnhild (Pom Poko), Maria Mena, Lars Hagensen, Snow Boyz, Elisabeth Andreassen, Mikhael Paskalev, Matilda, Tuva Syvertsen, Adminral P, Maj Britt Andersen, Egil Hegerberg, Bilal, Anneli Drecker, Ravi, No. 4, Sigvart Dagsland, Ulrik (Lemaitre), Ella Marie Hætta Isaksen, Oral Bee, Violet Road, Sondre Lerche, og selvsagt programleder Else Kåss Furuseth. Denne sangvideoen la Frida ut på Facebooksiden sin den den 20. mars og etter det har snøballen virkelig begynt å rulle.

"La ilden lyse" ble skrevet til OL på Lillehammer i 1994 av Jan Vincents Johannessen og Svein Gundersen. Den er arrangert av Ane Emilie Vold Mickelsson. Den ble et folkeeie den gangen og brukes nå til trøst og samhold under koronakrisa.

KORonaStyle - Se ilden lyse

Inspirert av NRK-programmet "Kåss til kvelds" med bl.a. Markus Ekrem Neby og Frida Ånnevik, spilte Kvindelige Studenters Sangforening (KSS) inn sin versjon av Se ilden lyse og la det ut på Facebook 23. mars 2020. Innen kort tid hadde mer enn en halv milion sett sangen! KSS utfordret også Den norske Studentersangforening, Tromsø Akademiske Kvinnekor og Akademiska Damkören Lyran til å spille inn en sang på samme måte og distribuere den på nettet. KSS laget også en egen emneknagg til dette - #KORonaStyle.

Vårt Lands salmedugnad

Da koronakrisa traff landet vårt, ba avisa Vårt Land artister om å dele en av sine yndlingssalmer. Bestillingen lød: Velg en salme du er glad i og som du syns oppleves viktig akkurat nå. Spill den inn på video hjemme og del den med oss . Det startet mandag 24. mars og hver dag etter, ved lunsjtider, delte Vårt Land en ny salme med lesere på vl.no og Facebook-sidene sine.

Kilder