Midtre Bærum

Bærum kommune var fra gammelt delt opp i Østre og Vestre Bærum, men for noen formål kan kommunen også deles opp i Østre, Vestre og Midtre Bærum.

Prestegjeld

Vestre Bærum var et eget prestegjeld og en egen valgkrets til Bærum kommunestyre, og tilsvarende med Østre Bærum som var prestegjeld og valgkrets. Østre Bærum grenser mot Oslo, tidligere Aker kommune, og fikk et forstadspreg fra og med utbyggingen av Drammenbanen fra 1870-tallet. Vestre Bærum hadde også noe forstadsbebyggelse langs samme bane, men var i all hovedsak et ruralt område med gårdsdrift. I tillegg fantes industri både i Østre og Vestre Bærum, uten at det satte et avgjørende preg på kommunedelene som helhet.

Østre og Vestre Bærum som valgkretser ble avskaffet foran kommunevalget i 1951. Prestegjeldene har på sin side blitt delt opp i mindre enheter, og Bærum har til gjengjeld blitt prosti.

Transport

Samtidig har det blitt gjort andre og nye inndelinger. Selskapet Ruter innlemmet deler av Bærum og hele Kolsåsbanen i Oslo-sonen, altså billettsone 1. Bekkestua utgjør da randsonen i Østre Bærum. Bekkestua ligger i sone 1, mens Høvik, Gjønnes og Furu/Haslum skole er i sone 2V. Disse delene kan da forstås som deler av Midtre Bærum.

Antakelig kan man sette et flytende skille. I øst vil Midtre Bærum begynne et sted mellom Kirkeveien og Gamle Ringeriksvei nord for Bekkestua. I vest kan Brynsveien forstås som et skille, eventuelt Sandvikselva hvis man mener at Sandvika også tilhører Midtre Bærum.

Skole

Innen andre verdenskrig hadde Østre og Vestre Bærum hver sin høyere skole som førte fram til artium, Stabekk i øst og Valler i vest. Et visst øst–vest-mønster har vedvart selv om Stabekk fikk selskap av Nadderud og Eikeli i øst, og Valler av Dønski og Sandvika (og Rosenvilde) i vest.

Da Viken fylkeskommune ble opprettet, ble det etter hvert slutt på fritt inntak til videregående skole, og skolene gitt en tilhørighet i Østre eller Vestre Bærum. Etter at Valler tapte svært mange søkere, ble Valler deretter definert som beliggende i Midtre Bærum og kan få søkere fra både øst og vest.

I 2019 brukte Bærum begrepet Midtre Bærum om området som Gjettum ungdomsskole og Hauger ungdomsskole dekker.[1]

Kilder