Nasjonal kjeksindustri A/S

Nasjonal Kjeksindustri startet opp som National Kjeksfabrik i Ski i januar 1926 og var bare i drift noen få år fram til 1931. Da brant fabrikkbygningen ned og blei ikke gjenoppbygd.

Arbeidere ved fabrikken, sommeren 1926. Fra venstre ser vi: Ingeborg Torstad, Mimi Mathiesen, Anna Solli, Elly Andersen, Maja Poulsen, Magnhild Pedersen, ukjent og Dagny Hansen.
Foto: Fotograf: ukjent. Kilde: Ski lokalhistoriske arkiv

Fabrikken

Kjeksfabrikken lå ved søndre del av Jernbaneveien i Ski sentrum. På bildet skimter vi fabrikkbygningen bak arbeiderne.

Firmaet blei meldt inn i handelsregisteret 25. januar 1926. Bak selskapet sto kaptein Lars Beckmann Guttormsen og August Petersen. Petersen var disponent og sto for den daglige driften av fabrikken.

Etter godt og vel ett års drift trakk Guttormsen ut av firmaet. Inn kom trelasthandler Andreas Norum og bokhandler Johan Martens, mens August Petersen fortsatte som disponent. Fabrikken skiftet da navn til Nasjonal Kjeksindustri AS.

Ifølge en beregning foretatt av Arbeidernes faglige landsorganisasjon i 1929, var det da 24 ansatte ved fabrikken. 21 av disse var fagorganiserte. De jobbet 48 timer i uka. Kvinnene tjente mellom 17 og 20 kr i uka mens mennene tjente 22-25 kr. De ansatte hadde også rett på sju feriedager i året.

Brannen

Lørdag 7. februar 1931, rundt kl. 2 om ettermiddagen, brøt det ut brann i kjeksfabrikken. Brannen startet på loftet og spredte seg fort til hele bygningen. Folk styrtet til fra nabolaget for å hjelpe til med slukkingen, men måtte konsentrere seg om å redde uthuset like ved. Fabrikken var allerede overtent. I løpet av en times tid var fabrikken nedbrent.

Årsaken til brannen var antakelig pipebrann. Både disponent Petersen som bodde i Oslo, og arbeiderne ved fabrikken, hadde reist hjem for dagen, så bygningen sto tom. Dermed tok det nok noe tid før brannen blei oppdaget. Det var faktisk lokomotivføreren i et damplokomotiv som først varslet om brannen ved å tute kraftig med fløyta for å gjøre folk oppmerksomme på faren.

Kjeksfabrikker var ofte utsatt for brann. Ovnene blei fyrt med ved, og alt melstøvet, kombinert med varme, utgjorde en stor brannfare. Skibyen hadde dessuten ikke utbygd et eget brannvern tidlig på 1930-tallet. Dette kom først i 1938.

En tid blei det spekulert i om fabrikken skulle gjenoppbygges, gjerne i mur, men dette blei det aldri noe av. Firmaet Norsk Kjeksindustri AS blei oppløst i mai 1931.

Kilder

  • Amundsen, Kari: “Sætrekjeks - fra luksusføde til hverdagsmat” i Follominne, årbok 2000, Follo historielag, 2000.
  • Arbeiderbladet 9.februar 1931.
  • Handelsregistre for kongeriket Norge, 1926, 1927 og 1931.
  • Morgenbladet 9.februar 1931.
  • Norges Handelskalender 1928/29.
  • Østlandets Blad, følgende utgaver: 7., 9. og 10.februar 1931, 4.mai 1931. 7.april 1938.
  • Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark): https://www.arbark.no/eldok/LO1929_1.pdf