Oblatbakeriet Lovisenberg

Oblatbakeriet Lovisenberg ble opprettet i 1888 og ligger i Diakonissehuset Lovisenberg i Lovisenberggata 15A i Oslo. Dette er Norges eneste oblatbakeri som leverer for salg.

Diakonissehuset, tegnet av Victor Nordan, reist i 1894.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Bakeriet produserer rundt 1,5 millioner nattverdsbrød, kalt oblater etter hostier (Den katolske kirke) og er slik den største produsent av dette i Norge. Bakeriet leverer både til Den norske kirke og til andre kirkesamfunn.

Historie

Diakonissen Regine Waage startet opp virksomheten etter å ha tatt med seg oblatjern og tradisjonen med oblatbaking fra Kaiserswerth i Tyskland til Lovisenberg. Hun mente dette var en «diakonissegjerning» for eldre diakonissesøstre, et ansvar som tradisjonelt hadde blitt tatt av prestefruene. I dag har bakeriet egne oblatbakere som produserer oblater, fortsatt med håndkraft som baker, steker og stanser ut oblatene. Oppskriften må følges nøye for at resultatet skal bli riktig, både med hensyn til form, farge og konsistens.

Oblatene

Oblatene har en diameter på rundt 26 millimeter, på størrelse med en femkronemynt. De skal være jevne i kanten. De har Kristus på korset som motiv og inskripsjonen «INRI», inskripsjonen som Pontus Pilatus etter Bibelen på korset ved Jesu korsfestelse: «Jesus fra Nasaret Jødenes Konge».

De ttradisjonelle blatene lages av hvetemel, hvetestivelse og vann. Bakeriet selger imidlertid flest glutenfrie oblater basert på potetmel, rismel og maisstivelse. Selve oppskriftene er hemmelige.

Arbeidsprosessen starter med at hver morgen lages røra, mens jernet varmes opp. Dette minner om et stort vaffeljern eller jern till jønnbrød og steker 66 oblater som stanses ut i en egen maskin når leiva er nedkjølt. Deretter sjekkes og kvalitetssikres alle manuelt for å sikre at alle som sendes ut er helt fri for feil før de pakkes i esker.

Kilder


Koordinater: 59.93234° N 10.74657° Ø