Oslo Kvinnelige Handelsstands Forening

Kristiania Kvindelige Handelsstands Forening ble stiftet 20. mars 1890, med Anna Mossevig som første formann. I 1920 ble navnet endret til Oslo Kvindelige Handelsstands Forening (Kvindelig ble til Kvinnelig i 1938). Foreningen ble avviklet i 1997.

Initiativet kom fra Norsk Kvinnesaksforening (NKF) med formann Ragna Nielsen som en av de drivende kreftene. På et forberedende møte i Studentersamfundet 27. februar 1890, tegnet 114 av de 300 frammøtte seg som medlemmer til en kommende handelsstandsforening. På stiftelsesmøtet en måned senere hadde antallet steget til 225.

En hovedsak for den nye foreningen var å bedre arbeids- og lønnsforholdene for medlemmene. Det ble i 1892 opprettet en understøttelseskasse til bruk ved sykdom, arbeidsledighet og alderdom. Midlene til kassen kom dels som gaver, dels fra basarer og liknende som foreningen arrangerte.

I 1896 opprettet foreningen, i samarbeid med Christiania Handelssamfund og Christiania Manufakturbetjentes Forening, et engasjementskontor som skulle formidle arbeid til medlemmene. Dette ga et stort hopp i medlemstallet, som ved århundreskiftet var oppe i 700.

Foreningen engasjerte seg aktivt i stemmerettssaken, blant annet ved å foreslå kandidater til kommunevalget i 1910 og til stortingsvalget i 1913. Dessuten gjennom veiledning til kvinner som skulle stemme for første gang.

Fra 1918 begynte foreningen å gi ut Kvinnelig Handelsstands Blad, et tiltak som bidro til å sveise medlemmene sammen.[1] Foreningen hadde også andre tilbud til medlemmene. Sangforeningen ble etablert allerede i 1890 med Barbara Larsen som første dirigent. Dramatisk klubb kom også i stand i løpet av de første årene. Diskusjonsklubben av 1914 tok opp emner av litterær, sosial og faglig art. I 1935 ble Sportsklubben O.K. etablert, og ved 50-årsjubileet i 1940 hadde foreningen fem syklubber. Et eget aldershjem for foreningens medlemmerble innviet i Akersveien 28 den 27. mai 1936.

Fra 1900 hadde foreningen også et eget ordenskapittel, som ti år senere fikk navnet Dona Mercuri og besto av tre grader.  

Tanken om en nasjonal forening for den kvinnelige handelsstand kom tidlig opp på foreningens møter, og initiativer ble tatt overfor søsterorganisasjonene i Drammen, Bergen og Trondheim. Utover gjensidig representasjon i hverandres styrer, fortsatte foreningene imidlertid å leve side om side.

Foreningen var tilsluttet Oslo Kvinneråd.

Formenn 1890-1955

Fotnoter

  1. Arkivportalen har publisert alle bladene i PDF-versjon.
  2. Jf. Historisk befolkningsregister
  3. Trolig den samme Marie S. Kjennerud som var innehaver av budfirmaet Bureau Assistance.

Kilder og litteratur