Samtale:Son
Denne artikkelen er basert på undertegnedes arbeid på Son på no.wikipedia. Bare mine bidrag er brukt som grunnlag for denne versjonen. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. okt 2008 kl. 15:31 (CEST)
Solhøy skole
Solhøy skole
Hei. Leser i en annen artikkel (Sigurd Stene?) at Solhøy skole ble nedlagt i 2008. Kan du som lokal få med dette i artikkelen om Son? Torte som totning ikke gjøre noen endringer sjøl....Var litt redd for å tråkke ned skigarden.--Trond Nygård (Kallrustad) 27. jan 2009 kl. 20:08 (CET)
- Skal fikse det opp. Tenkte jeg skulle få dekket skolehistorien i Son snart. Har en god artikkel i Son Leksikon som grunnlag og en del kunnskap jeg har samlet på meg ellers (har gått på Solhøy selv, og jobber nå på Grevlingen, litt plukker man jo opp). Du kan jo bare kjøre i vei med endringer, men det er forsåvidt litt mer komplisert enn bare nedleggelse, to skoler er slått sammen til en i nybygg. Chris Nyborg (Cnyborg) 27. jan 2009 kl. 22:30 (CET)
- Fint at du tok akkurat den sjøl, da jeg ikke visste hva som skjedde med Solhøy-elevene etter nedleggelsen. Du minner meg dessuten om at skolehistorien i Østre Toten også burde skrives; har artikler om de fleste "lærestedene", men det trengs en oversiktsartikkel også.--Trond Nygård (Kallrustad) 27. jan 2009 kl. 22:40 (CET)
- Oversiktsartikler er nok ikke så dumme for slike temaer, for det blir gjennom årene en del fram og tilbake med skoler som flyttes, nedlegges, samles og splittes opp. Vi har en del slike ting i de siste tiårene her i Son, fordi det er et vekstområde der det stadig har vært behov for utbygging. Da jeg flyttet hit skulle jeg begynne i femte klasse, og da hadde Brevik skole første til fjerde, så vi ble busset til Solhøy. Året etter ble Brevik 1. til 5., så 1. til 6. (og senere kom tidligere skolestart så det ble 1. til 7.). Slike merkverdigheter som det, med en grense mellom skolekretsene for oss som er født i 1972 og en annen for de som er født i 1973, er det kjekt å skrive om i en fellesartikkel. I en slik artikkel får man også plass til skolepolitikk på et mer helhetlig nivå; nevner man trussel om nedleggelse av en skole i artikkelen om den skolen blir det fort litt løsrevet, men i en artikkel som dekker kommune/kommunedel er det lettere å forklare helheten.
- Jeg heller mot at mange slike artikler med fordel kan skrives for kommunedeler, basert på gamle kommunegrenser. Her i kommunen er det et veldig tydelig skille mellom nord og sør i kommunen (Vestby i nord, Hølen/Son i sør). Det skillet har blitt opprettholdt til tross for at kommunene ble slått sammen, fordi elevene fra barneskolene havner på hver sin ungdomsskole - det blir to atskilte grupper av lærere som, til tross for noen kommunale nettverk, ikke har så veldig mye med hverandre å gjøre. Skolepolitikken i kommunen har derfor også i stor grad blitt kjørt i to bolker, en for kommunedel nord og en for sør. Jeg tviler på om dette er unikt for Vestby kommune, men der man har et mer helhetlig bilde eller det ikke har vært sammenslåinger er selvsagt kommunen beste enhet å bruke. Chris Nyborg (Cnyborg) 27. jan 2009 kl. 23:19 (CET)