Sjølaksefiske med kilenot

Sjølaksefiske med kilenot har gjennom mange generasjoner har sjølaksefiske vært viktig for selvbergingen langs Norges kyst.

Sjølaksefiske med kilenot

I over 100 år har sjølaksefiske med kilenot foregått langs hele Norges kyst som sesongfiske om sommeren. Laksenota skal røktes og holdes åpen i strengt regulerte tidsperioder. Kilenot ble tatt i bruk ca. 1820 på Jæren, redskapet var ganske lik noen av de som er i bruk i dag, det er en stor flytende ruse med ledegarn fra land. Når laksen går i nota klarer den ikke å finne ut igjen. Fordi den har god plass å bevege seg på, kan den oppbevares levende, dermed er det nok å se til nota f.eks. to ganger om dagen. Gjennom mange generasjoner har sjølaksefiske vært viktig for sjølbergingen langs Norges kyst. I 2014 er det omlag 1000 registrerte sjølaksefiskere i Norge. Antallet går sterkt nedover i takt med stadig strengere reguleringer og naturlig avgang. De strenge reguleringene fører også til liten eller ingen rekruttering.

Kystlaget Trondhjem

Sjølaksefisket er et eksempel på immateriell kulturarv som holdes i hevd av et minkende antall fiskere langs kysten. Det er ikke mange som fremdeles behersker disse tradisjonelle metodene. Sjølaksefiskerne og deres fiskerettigheter er under sterkt press fra sportsfiskere og elveeiere som sammen med forvaltningsmyndighetene ønsker å fase ut sjølaksefisket til fordel for elvefisket. Kystlaget Trondhjem har i samarbeid med sjølaksefiskere i Trondheimsfjorden og Norges Grunneigar og Sjølaksefiskarlag aktiviteter der kystlagsmedlemmer kan få et innblikk i røkting av not og foredling av fangst (salting/røyking) med foredrag, temautstilling og ekskursjoner til sjølaksefiskere. I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har kystlaget adoptert Sjølaksefiske med kilenot.

Kilder