Villa Busk

Villa Busk ligger i Kjønnøyaveien 175 på Kjønnøya i Bamble kommune. Den ble oppført for Terje Welle Busk og Astrid Busk i 1987-1990, arkitekt er Sverre Fehn, med Henrik Hille som assistent. Den er oppført i tre og betong og er tilpasset en skogkledd, sterkt skrånende og vanskelig tomt som medfører store nivåforskjeller (etasjevariasjon) mellom bygningens ulike boligdeler.

Villa Busk sett fra øst.
Foto: Nasjonalmuseet (1990–1995).

Bygningen

 
Fasadeomriss som viser plasseringen i terrenget, sett fra sørøst.
Foto: Sverre Fehn/Nasjonalmuseet (ant.1990).

Bygningen er oppført i plasstøpt betong og limtrekonstruksjoner og består av en hovedfløy og en tårnformet sidefløy. Hovedfløyen går horisontalt i 40 meters lengde og er støpt på fjell og er forbundet med en høy vertikal sidebygning som står nede i det sterkt fallende terrenget.

Den høye sidebygningen er et fire-etasjers tårnbygg med pyramidetak og er sammenføyet med hovedfløyen gjennom en fritthengende innbygget gangbro som tverrakse med hele vindusflater i glass og diagonal trelaminat-struktur. Denne fortsetter på vestsiden i en overdekket, åpen gang som markerer hovedinngangen og leder ut til et mindre uthustårn.

Hovedfløyens liggende langfasade er i ubehandlet betong med synlige, vertikale merker etter forskalingsmaterialene. Den vertikale tårnbygningen har limtrestruktur og er kledd med umalt redwood-panel, mens takene er tekket med skifer og kobber. Det høye fire-etasjers tårnet (sidebygningen) har innvendig vindeltrapp.

Interiør

 
Planlegging.

Rommene er knyttet til hverandre ved en langsgående korridor gjennom hele hovedfløyen ved ytterveggen om inngangspartiet. Korridoren er videreført ut av huset på begge sider ved enkle overbygninger.

Arkitekten har også tegnet en rekke av interiørdetaljene, blant annet en åpen peis og en betongstøpt sofa. Interiøret er preget av ulike trematerialer kombinert med skifer, marmor og rå betong. En stor del av innredningen er spesialtegnet til huset, blant annet kjøkkeninnredningen, sittegruppe og lysarmaturer.

Fredning

Bygningen ble vedtaksfredet av Riksantikvaren allerede 1. november 1993 som landets yngste fredede bygning.

Kilder


Koordinater: 58.94242° N 9.62102° Ø