Abid Raja (f. 1975)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 27. feb. 2020 kl. 10:43 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Abid Qayyum Raja''' (født 5. november 1975 i Oslo) er advokat og Venstre-politiker, og ble i 2020 Kulturdepartementet|kultur- og likestillingsminister…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Abid Qayyum Raja (født 5. november 1975 i Oslo) er advokat og Venstre-politiker, og ble i 2020 kultur- og likestillingsminister.

Han er sønn av pakistanske innvandrere som kom til Norge tidlig i 1970-åra. I selvbiografien Talsmann (2008) tar han opp en rekke temaer omkring det å vokse opp og leve i Norge med innvandrerbakgrunn og det å være muslim i Vesten.

Raja tok examen artium ved Foss videregående skole. Deretter tok han et mellomfag i kriminologi før han begynte på studiet Human Rights og Behavioural Sciences in Law ved University of Southampton i 2000. Han tok juridisk embetseksamen i 2001, og fulgte opp med en mastergrad i vitnepsykologi ved University of Oxford i 2004. Underveis i studiene arbeida han som studieveileder og underviste i studieteknikk ved Universitetet i Oslo.

Fra 2000 til 2002 var han i praktikantstillinger hos advokatfirmaene Schjødt, Kvale & Co og Wikborg Rein. Da han hadde tatt juridisk embetseksamen ble han i 2002 advokatfullmektig hos Almestad. I 2005 gikk han over til Hestenes og Dramer. Han har særlig arbeida med strafferett, prosessrett, fast eiendom og kontraktsrett. I oktober 2008 slutta han som forsvarsadvokat og gikk over til jobben med nemndleder i Utlendingsnemnda (UNE). Der var han til oktober 2011, da han fikk permisjon for å vikariere som politiadvokat ved Politiets utlendingsenhet. I 2012 ble han så ambassadesekretær for visum og utlendingssaker ved de norske ambassaden i New Delhi.

Han politiske karriere begynte mot slutten av 1990-åra. Han markerte seg først som deltaker i debatter, spesielt om temaene innvandring, integrering, justispolitikk og utdanning. I begynnelsen var han primært en uavhengig talsperson for det norsk-pakistanske miljøet. Den første store fjernsynsdebatten han deltok i var i programmet SentrumTV 2 i mai 1999, der han møtte Carl I. Hagen i en debatt om rasisme og innvandringspolitikk. Programleder var Per Ståle Lønning. Raja gikk i debatten til frontalangrep på den langt mer erfarne Hagen.

I 2000 stilte han opp som representant for World Islamic Mission i Oslo i en debatt om bønnerop. I den følgende tida gikk han ut med en rekke synspunkter som av mange ble oppfatta som kontroversielle. Blant annet mente han at muslimer burde få sverge på Koranen i norske rettssaler, at Norge bør bygge en skole i Pakistan for barn av norsk-pakistanere og at det er en forskjell mellom arrangerte ekteskap og tvangsekteskap.

I selvbiografien Talsmann skrev han at han var nokså konservativ i de første åra som samfunnsdebattant, men at han etter hvert ble mer liberal. Dette førte til at en del i det norsk-pakistanske miljøet så ham som «for norsk». Denne dreininga i liberal retning sammenfaller med at han ble aktiv i Venstre. I 2009 til 2013 møtte han som vararepresentant på Stortinget, og i 2013 ble han valgt inn på fast plass der på Venstres Akershus-liste.

Raja mottok i 2010 Fritt Ords pris for sitt bidrag til å åpne dialog mellom ungdommer. Samme år grunnla han tenketangen Minotenk.

Etter endringer i sammensetninga av Erna Solbergs regjering i januar 2020 tiltrådte han som kultur- og likestillingsminister. Han tok over denne posten etter Venstres leder Trine Skei Grande. Samtidig fratrådte han som Venstres parlamentariske nestleder, et verv han hadde hatt siden 18. januar 2018.

Litteratur og kilder