Agnes Mowinckel: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (pirk)
({{kvinner i lokalhistoria}})
Linje 50: Linje 50:
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Kongens fortjenstmedalje i gull]]
[[Kategori:Kongens fortjenstmedalje i gull]]
{{kvinner i lokalhistoria}}

Sideversjonen fra 10. aug. 2015 kl. 21:15

Agnes Mowinckel fotografert i 1937.
Foto: Ernest Rude/Oslo Museum

Agnes Mowinckel (født 25. august 1875 i Bergen, død 1. april 1963) var tegner og skuespiller, og blant landets første profesjonelle sceneinstruktører. Hun gjorde seg blant annet bemerket ved sin eksperimentelle stil, nyskapende bruk av lys og skygger i sine oppsetninger, og bruk av spesialbestilt musikk fra samtidskunstnere. Både som skuespiller og instruktør var hun tilknyttet en rekke teatre.

Familie

Agnes Mowinckel var datter av kjøpmann Edward Christian Mowinckel (1831-95) og Cornelia Schultz Blydt (1833-1905). Hun ble gift i 1899 med skipsmegler Hans Brecke Blehr (1875-1945), ekteskapet oppløst 1909. Agnes Mowinckel var sønnesønns datter av Johan Ernst Mowinckel (1759–1816); tremenning av statsminister Johan Ludwig Mowinckel (1870–1943) og svigerinne av Gunnar Heiberg (1857–1929).

Liv og virke

Etter middelskolen gikk hun i 1894 på Den kongelige Tegneskole i Kristiania, og ble året etter ansatt som tegnelærer på Ulrike Pihls pikeskole i Bergen. Hun meldte seg senere for Ludovica Levy, elevinstruktør ved Den Nationale Scene i Bergen, og debuterte 2. januar 1899 som Anna Hielm i Kong Midas av Gunnar Heiberg. Like etter spilte hun Hjørdis i Ibsens Hærmendene paa Helgeland.

Hun tilhørte ikke noe teater over lang tid, hun spilte blant annet på Den Nationale Scene, Secondteatret og Fahlstrøms teater i Kristiania og på Trondhjems Teater. Hun hadde også gjesteroller på Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Det nye Teater og Centralteatret, i tillegg til turnévirksomhet.

I 1922 debuterte hun som iscenesetter på Intimteatret i Kristiania, et kortlivet eksperimentteater. 1923–25 var hun instruktør ved Det Norske Teatret, senere ved en rekke andre teatre, blant annet Nationaltheatret. Som instruktør prøvde Mowinckel seg fram med ulike virkemidler, blant annet bruk av lys og skygger for å skape variasjon og kontraster. Dette hadde hun lært under studieopphold i i London og Paris, og var i sin tid nytt i norsk teater. Hun bestilte også scenemusikk fra samtidskomponister.

I 1963, samme år som hun døde, opptrådte hun som den aldrende Camilla Collett på Oslo Nye Teater.

I folketellingen for 1900 er Agnes Mowinckel registret på adressen Lyder Sagens gate 10 i Kristiania (nær Stensparken), sammen med sin daværende mann og en sønn. I folketellingen for 1910 er hun registrert på adressen Eilert Sundts gate 55 i Kristiania (i dagens bydel Frogner), sammen med en sønn og to døtre. Etternavnet Blehr, etter hennes da fraskilte mann, er her fortsatt benyttet. I adresseboken for Oslo for 1950 er hun registrert på adressen Harbitz gate 5a.

Ettermæle

Agnes Mowinckel er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Som skuespiller beskrives Agnes Mowinckel slik av Kari Gaarder Losnedahl i Norsk biografisk leksikon:

Hun ble en stor skuespillerinne med feil hun aldri overvant og begrensinger hun aldri kom ut over. Hennes spill ble storlinjet, enkelt, kraftig i virkningen, dypt innenfra, varmt og personlig, men ikke smidig og bøyelig. Replikken var tydelig og malende, tung av opplevelse, men nettopp fordi hun manglet bakgrunn fra små roller, ble den gjerne for malmfull, for understrekende.

I en nekrolog i Aftenposten 2. april 1963 ble Agnes Mowinckel omtalt slik (utdrag):

Gjennom nærmere to menneskealdre stod Agnes Mowinckel på sin ensomme og utsatte post i norsk teater. Hun lar seg vanskelig føye inn i noe mønster, hun sognet ikke til noen klikk, hun var alene et helt program! Hun hadde sine urokkelige meninger om scenekunstens mål og midler, og hun hadde i høyeste grad sine meningers mot. Hun hadde aldri lært å bøye nakken eller gå utenom. Derfor ble hun også omstridt, noe som sikkert passet henne utmerket.

Mowinckel var ridder av første klasse av St. Olavs Orden og mottok Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun mottok Statens kunsterlønn fra 1945.

Agnes Mowinckel er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo

Kilder og referanser