Aksel Frithjof Johansen: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Aksel Fridtjof Johansen]]''' (født [[4. juli]] [[1869]] i [[Oslo|Christiania]], død [[18. mars]] [[1922]]) var fotograf.
'''[[Aksel Fridtjof Johansen]]''' (født [[4. juli]] [[1869]] i [[Oslo|Christiania]], død [[18. mars]] [[1922]]) var fotograf i [[Kragerø]]. Han var også oppfinner, og er kjent for å ha fotografert for [[Edvard Munch]] under arbeidet med veggmaleriene i [[Universitetets aula]].


==Familie og bakgrunn==
==Familie og bakgrunn==
Linje 5: Linje 5:


==Virksomhet==
==Virksomhet==
Fra 1894 hadde Johansen adresse Strandgaten 32,og flyttet til et loftsatelier i nåværende «Skohjørnet». I 1911 flyttet han videre til «Ateliergården» på Kirketomten. I 1902 oppfant han et elektrisk retoucher-apparat, som han fikk bronsemedalje for på utstillingen 1909. Han fikk dessuten sølvmedalje på Amtsutstillingen 1900 og gullmedalje 1909. Han fotograferte alle Kragerøs ordførere og bildene til byens 250-års jubileum. Fra 1909 ble han dessuten engasjert av [[Edvard Munch]] til å fotografere ham og hans modeller til Aula-bildene. Disse bildene eies idag av familien. Han måtte allerede i 1912 oppgi fotograffirmaet på grunn av sviktende syn etter et fall, og det ble overtatt av [[Even Jørgensen|Even]] og [[Ole Peter Jørgensen]] under firmanavnet «[[Brødrene Jørgensen]]». De drev det sammen til 1927, deretter ble det drevet av Even alene, og etter hans død av hans datter [[Ragnhild Jørgensen]] og sønnen [[Arne Dahl Jørgensen]].  
Fra 1894 hadde Johansen adresse Strandgaten 32, og flyttet til et loftsatelier i nåværende «Skohjørnet». I 1911 flyttet han videre til «Ateliergården» på Kirketomten. I 1902 oppfant han et elektrisk retoucher-apparat, som han fikk bronsemedalje for på utstillingen 1909. Han fikk dessuten sølvmedalje på Amtsutstillingen 1900 og gullmedalje 1909. Han fotograferte alle Kragerøs ordførere og bildene til byens 250-års jubileum. Fra 1909 ble han dessuten engasjert av [[Edvard Munch]] til å fotografere ham og hans modeller til Aula-bildene. Disse bildene eies idag av familien. Han måtte allerede i 1912 oppgi fotograffirmaet på grunn av sviktende syn etter et fall, og det ble overtatt av [[Even Jørgensen|Even]] og [[Ole Peter Jørgensen]] under firmanavnet «[[Brødrene Jørgensen]]». De drev det sammen til 1927, deretter ble det drevet av Even alene, og etter hans død av hans datter [[Ragnhild Jørgensen]] og sønnen [[Arne Dahl Jørgensen]].  


Johansen var også organist, kordirrigent, sanglærer ved folkeskolen i Kragerø, og hadde tilslutt en stilling som sekretær i Kragerø kommune.       
Johansen var også organist, kordirrigent, sanglærer ved folkeskolen i Kragerø, og hadde tilslutt en stilling som sekretær i Kragerø kommune.