Alvdal

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 9. okt. 2018 kl. 13:20 av Kallrustad (samtale | bidrag) (korrektur)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Alvdal sett fra Flåklypatoppen på Aukrustsenteret, som ligger i forgrunnen på bildet. Alvdal kirke er synlig litt til høyre for midten av bildet.
Foto: Chris Nyborg (2014).
I Alvdal ønskes man velkommen av selveste Solan Gundersen.
Foto: Chris Nyborg (2014).

Alvdal er kommunesenter og eneste tettsted i Alvdal kommune i Hedmark. Lokalt er bygda også kjent som Steia, men kommunen vedtok i 1965 at Alvdal er navn på tettstedet. Steia brukes på kart særlig som navn på området vest for Glåma. Alvdal tettsted har 744 innbyggere (pr. 2016).

Bygda har etter all sannsynlighet vært kirkested siden middelalderen. Den eldste kirka man kan dokumentere, ble ikke oppretta før i 1639. Ved innvielsen ble den kalt St. Nicolai kirke, noe som klinger merkelig såpass lenge etter reformasjonen. Det er derfor grunn til å anta at det er navnet fra ei eldre kirke som ble brukt, uten at man har klart å finne spor etter denne. Nicolaikirka ble erstatta av Alvdal gamle kirke alt i 1709, og i 1861 kom Alvdal kirke som fortsatt er soknekirke.

Aukrustsenteret ligger et lite stykke nord for kirka. Det ble åpna i 1996 som et opplevelsessenter knytta til Kjell Aukrusts forfatterskap, og har blitt en av kommunens viktigste turistmål.

Kilder

Koordinater: 62.10771° N 10.63074° Ø