Arne Havig Faye

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 5. apr. 2018 kl. 10:19 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Havig Faye er gravlagt på Asker kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Arne Havig Faye (født i Værøy 18. januar 1894, død i Asker 4. september 1961) var lege. Etter å ha praktisert i Finnmark, hvor han et par år også var ordfører i Karasjok, virket han resten av livet på Østlandet, først i Alvdal og til slutt i Asker.

Familie

Arne Havig Faye var sønn av sogneprest Jacob Aall Faye (1857-1921) og «Sara» Elise Severeine Nergaard Havig (f. 1857). I folketellingen for Øksnes i 1900 er Faye oppført sammen med foreldrene og fem søsken på gården Øksnes. Faren var da sogneprest der. I folketellingen for 1910 er familien oppført på Dolstad i Vefsn, der faren var prost.

Liv og virke

Faye tok eksamen artium i 1912 og medisinsk embetseksamen i 1919. Etter å ha vært distriktslege uten fast distrikt i Finnmark, ble han i 1921 beskikket til distriktslege i Karasjok. Her var han til 1926. 1923-25 var han også ordfører i Karasjok.

I 1926 ble han distriktslege i Alvdal, hvor han var til han i 1936 da han ble distriktslege i Asker, der han ble livet ut.

Ettermæle

I en nekrolog i Aftenposten 7. september 1961 ble Faye beskrevet slik (utdrag):

Som distrikslege gikk dr. Faye med liv og sjel opp i sin gjerning. Særlig i Asker fikk han et voldsomt arbeidspress i ekspansjonsårene også av rent administrativ art, og all sin gjerning skilte han seg fra på en stillferdig og uhyre samvittighetsfull måte, men han kunne også være temperamentsfull. Han fulgte nøye med i de medisinske landevinninger for å stå best mulig rustet, og med sine sterke religiøse interesser var han også et fremtredende medlem av Kristelig Legeforening.

Arne Havig Faye er gravlagt på Asker kirkegård. Tittelen Distriktslege er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

Eksterne lenker