Arne Nilsen (1913–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no DEV
Revisjon per 23. apr. 2013 kl. 11:22 av Cnyborg (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Nilsen, en ruvende skikkelse innen nordnorsk landbruk.
Foto: Utlånt av familien.

Arne Nilsen (født 6. august 1913 i Harstad, død 16. september 2011) var disponent i Nord-Norges Melkesentral fra 1948 til 1980 og en ruvende lederskikkelse i norsk meierisamvirke og nordnorsk landbruk. Han var gift med Aase Nilsen og de bodde på Sama, der han hadde vokst opp.

Nilsen hadde landbruksteknisk utdannelse og ble uteksaminert meieriingeniør fra Norges Landbrukshøgskole i 1947. Allerede året etter ble han disponent i Nord-Norges Melkesentral (NNM) med hovedkontor i Harstad. Han var leder i norsk meierisamvirke i en periode hvor bransjen var i en rivende utvikling. Melkesentralens hovedoppgave var å sørge for best mulig melkepris for bøndene. Noe som medførte at meieriindustrien måtte organiseres på en hensiktsmessig og effektiv måte. I en situasjon med mange små, lokale meierier som også hadde lokale interesser å kjempe for, var det en krevende organisatorisk og politisk oppgave å få hele bransjen til å trekke i samme retning.

Som leder i nordnorsk meierisamvirke hadde Arne Nilsen en sentral posisjon i organisasjonene Norske meierier og Norske Melkeprodusenters Landsforbund. Han var nyskapende og satte samvirkeideene høyt og var en ivrig talsmann for samarbeid også på tvers av etablerte bransjegrenser. Også lokalt i Harstad hadde han tillitsverv langt inn i pensjonsalderen.

Utgivelser

  • Nilsen, Arne: Melken i sentrum av nordnorsk jordbruk, Harstad 1989
  • Nilsen, Arne: Trondenes Bondelag gjennom 100 år. Harstad 2000.
  • Nilsen, Arne: «Meieridrift i Harstad-området» i Årbok for Harstad 1987

Kilde

  • Kjetil Høvde: «Arne Nilsen 1913-2011». Nekrolog i Harstad Tidende 3. oktober 2011