Børsa

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. des. 2020 kl. 13:47 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Børsa''' er et tettsted og administrasjonssenteret i Skaun kommune i Trøndelag. Fra 1838 til 1965 var stedet administrasjonssenter i Børsa kommune.…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Børsa er et tettsted og administrasjonssenteret i Skaun kommune i Trøndelag. Fra 1838 til 1965 var stedet administrasjonssenter i Børsa kommune. Per 1. januar 2020 var det 1701 innbyggere der.

Børsa kirke ble oppført i 1857, og erstatta ei kirke som sto noen kilometer øst for den nåværende kirketomta. I sentrum finner man Skaun rådhus og en del butikker. Stedet har opplevd en del tilflytting siden 2005. Hovedårsaken er at nye E39 var ferdig da, og dette korta ned reisetiden til Trondheim såpass mye at flere syntes det var grei pendleravstand.

Bautaene i Børsa fikk sin nåværende plassering omkring 1900. De sto tidligere nede ved fjorden, men var rasutsatt og ble derfor flytta. De knyttes tll Einar Tambarskjelve, og skal ifølge sagnet ha blitt brukt som fortøyningssteiner av ham. Skauns kommunevåpen er en stilisering av de fire bautaene.

Litteratur og kilder