Boris Hansen: Forskjell mellom sideversjoner

4 886 byte lagt til ,  1. apr. 2023
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(17 mellomliggende versjoner av 10 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
<onlyinclude>{{thumb høyre| Boris Hansen gravminne.jpg|Boris Hansen er gravlagt ved [[Nordre gravlund]] i Oslo.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}
'''[[Boris Hansen]]''' (født i Oslo (Kristiania) [[12. august]] [[1922]], død samme sted [[23. desember]] [[2007]]) var politimann, sosialistisk politiker og i seinere år ansatt i administrative stillinger i [[Oslo kommune]]. Under krigen var han aktiv motstandsmann, og han sjøl og flere av hans nærmeste ble hardt utsatt i tyske konsentrasjonsleire.
'''[[Boris Hansen]]''' (født i Oslo (Kristiania) [[12. august]] [[1922]], død samme sted [[23. desember]] [[2007]]) var politimann, sosialistisk politiker og i seinere år ansatt i administrative stillinger i [[Oslo kommune]]. Under krigen var han aktiv motstandsmann, og han sjøl og flere av hans nærmeste ble hardt utsatt i tyske [[konsentrasjonsleir]]e.


Med et sterkt engasjement for byens og befolkningens ve og vel, ved sitt humør og sin joviale væremåte vant Hansen stor popularitet og respekt i Oslo, på tvers av sosiale og politiske skillelinjer. I krysningspunktet mellom offentlige tiltak og frivillig virksomhet gjorde han en betydelig innsats blant annet innen ungdomsarbeid, kinodrift og mye annet. Best kjent er han kanskje for sin rolle som «[[Rusken]]-general» i Oslo, og som «Onkel politi» som instruerte skolebarn i trafikksikkerhet og organiserte skolepatruljene på 1950- og 1960-tallet. Han var en drivkraft bak omleggingen av den politisk-administrative strukturen i Oslo kommune med opprettelsen av [[bydelsutvalg|bydelsutvalgene]] på 1970-tallet.
Med et sterkt engasjement for byens og befolkningens ve og vel, ved sitt humør og sin joviale væremåte vant Hansen stor popularitet og respekt i Oslo, på tvers av sosiale og politiske skillelinjer. I krysningspunktet mellom offentlige tiltak og frivillig virksomhet gjorde han en betydelig innsats blant annet innen ungdomsarbeid, kinodrift og mye annet. Best kjent er han kanskje for sin rolle som «[[Rusken]]-general» i Oslo, og som «Onkel politi» som instruerte skolebarn i trafikksikkerhet og organiserte skolepatruljene på 1950- og 1960-tallet.</onlyinclude> Han var en drivkraft bak omleggingen av den politisk-administrative strukturen i Oslo kommune med opprettelsen av [[bydelsutvalg|bydelsutvalgene]] på 1970-tallet.
 
== Familie og oppvekst ==


Boris Hansen var sønn av den internasjonalt kjente kommunisten og publisisten [[Arvid G. Hansen]] og hans andre kone, russiskfødte [[Miriam Kristiansen|Miriam Rathaus]]. Foreldrene skilte seg da Boris var seks år, og han vokste opp sammen med moren og stefar i [[Holtet hageby]] på [[Bekkelagshøgda]]. Hagebyen var et boligprosjekt fra 1920-åra som [[Fagforeningens Kooperative Boligbyggerlag]] stod bak. Stefaren, [[Henry W. Kristiansen]], var i likhet med Arvid G. Hansen en fremtredende kommunist.
Boris Hansen var sønn av den internasjonalt kjente kommunisten og publisisten [[Arvid G. Hansen]] og hans andre kone, russiskfødte [[Miriam Kristiansen|Miriam Rathaus]]. Foreldrene skilte seg da Boris var seks år, og han vokste opp sammen med moren og stefar i [[Holtet hageby]] på [[Bekkelagshøgda]]. Hagebyen var et boligprosjekt fra 1920-åra som [[Fagforeningens Kooperative Boligbyggerlag]] stod bak. Stefaren, [[Henry W. Kristiansen]], var i likhet med Arvid G. Hansen en fremtredende kommunist.


Boris tok middelskoleeksamen og begynte i typograflære, men dette ble avbrutt av krigen.
Boris tok [[middelskole]]eksamen og begynte i [[typograf]]lære, men dette ble avbrutt av krigen.
 
== Krigen ==
 
Boris Hansen ble tidlig involvert i den kommunistledede delen av motstandsarbeidet i Oslo. Den [[19. mai]] [[1942]] ble han arrestert under Gestapos aksjon mot partiledelsen, som da holdt til på [[Grorud (strøk)|Grorud]]. Hansen ble forhørt under tortur på [[Møllergata 19]]. Etter en tid i celle på Møllergata, kom han til [[Grini fangeleir]], og i april 1943 til [[Sachsenhausen]]. Han ble dømt til døden, men dommen ble omgjort til livsvarig på grunn av ung alder. Seinere ble Hansen satt i [[Natzweiler]] og [[Dachau]], der han ble hentet av [[de hvite bussene]] i 1945.
 
[[Edith Breiby Hansen|Edith Breiby]], som Hansen giftet seg med da freden kom, ble arrestert i samme Gestapo-aksjon som han. Også Edith Breiby satt på Grini, deretter i [[Ravensbrück]].
 
Boris Hansens mor og stefar endte sine liv i tyske konsentrasjonsleire, hun i [[Auschwitz]], han i [[Neuengamme]]. Hansens biologiske far var i landflyktighet i Sverige.
 
== Liv og virke etter krigen ==
 
Fra 1945 ble Boris Hansen ansatt som politikonstabel i Oslo. Det samme året giftet han seg med Edith Breiby. I politiet gjorde han en spesiell innsats i undervisninga av skolebarn i trafikksikkerhet og organisering av skolepatruljer, som tok til i begynnelsen av 1950-åra. Blant annet var han med og startet [[Barnas trafikkskole]] på [[Marienlyst]]. Hansen ble av skolebarna i Oslo i mange år etterpå kjent som Onkel politi.
 
Hansen engasjerte seg også sterkt i ungdomsarbeid og kriminalitetsforebyggende arbeid. I 1958 ble motorungdommen i Oslo organisert, og [[Osloungdommens motorsenter]] ble startet under Hansens medvirkning. Det fikk tilholdssted i [[Hvervenbukta]]. I 1966 tok Hansen sammen med Werna Gerhardsen initiativ til det som ble kjent som Uteseksjonen i Oslo kommune.
 
Hansen var aktiv i bypolitikken fra rett etter krigen til langt inn på 1990-tallet. De første åra var han knyttet til kretsen rundt [[Peder Furubotn]], som ble ekskludert fra [[NKP]] i 1949. Etter hvert sluttet Hansen seg til Arbeiderpartiet, i likhet med mange andre fra det samme miljøet. I 1960 ble han valgt inn i bystyret for  Arbeiderpartiet, og satt i bystyre og formannskap i til sammen 32 år.
I 1973 gikk Boris Hansen ut av politiet og ble ansatt i Bydelsutvalgenes fellessekretariat, der han som sekretær/kontorsjef/daglig leder administrerte den nye bydelsordningen som ble gjennomført i kommunen fra det året. Hansen var ansatt i kommunen til han gikk av med pensjon i 1991. Også som pensjonist var han aktiv i politikken, blant annet som bydelsleder i [[Manglerud]] bydel, der familien var bosatt i seinere år.
 
I 1976 tok Hansen intiativ til vårryddingssaksjonen [[Rusken]] i Oslo, og ledet dette arbeidet som Rusken-general langt inn i pensjonsalderen, til 1998.
 
Både som representant for det offentlige og som privatmann var Hansen medlem i en lang rekke styrer, råd og utvalg og i private organisasjoner. Blant mye annet kan nevnes [[Oslo Kinomatografer]], [[Kommunenes Filmcentral]] og [[Norsk Film]], [[Oslo brann- og redningsetat]], [[Oslo Elveforum]], [[Holtet Hageby Vel]], [[Abildsø Arbeiderpartilag]] og [[Oslo Arbeiderparti]].
 
Boris Hansen ble tildelt [[St. Hallvardsmedaljen]] (1983), [[Kongens fortjenstmedalje i gull]] (1997) og [[Bymiljøprisen]] i 1998.
 
== Kilder og litteratur ==
 
*''Aftenposten'' 12.8.1972: Boris Hansen 50 år
*''Aftenposten'' 7.1.2008: Nekrolog over Boris Hansen ved Bjørn Brøymer
*[[Borgersrud, Lars:]] opplysninger på epost til [[Bruker:Hans P. Hosar|Hans P. Hosar]], september 2011.
*”Boris Hansen en markant hagebygutt”, portrettreportasje om Boris Hansen i  [http://velhaven.no/boris_hansen.htm ''Velhaven'' (avisa til Holtet Hageby Vel) 2006, nettversjon], utskrift 15.9.2011.
*Hansen, An-Magritt Breiby, muntlige opplysninger til Hans P. Hosar, september 2011.
*''Nordmenn i fangenskap 1940-1945''. 2. utgave. Universitetsforlaget, Oslo 2004. (Breibye, Edith Synøve (Hansen) og Hansen, Boris)
* [http://www.noblad.no/nyheter/avskjed-med-et-forbilde-1.5118537 ''Nordstrand blad'', nettside], ”Avskjed med det forbilde”, reportasje 16.1.2008 fra Boris Hansens begravelse
* [http://www.omsmotorsenter.no/loadpage.php?page=historie.htm&id Osloungdommens motorsenter, Hvervenbukta, nettsida til ], utskrift 20.9.2011.
* {{Hbr1-1|pc00000002486193|Boris Hansen}}.
 
{{DEFAULTSORT:Hansen, Boris}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Ap-politikere]]
[[Kategori:NKP-politikere]]
[[Kategori:St. Hallvard-medaljen]]
[[Kategori:Fødsler i 1922]]
[[Kategori:Dødsfall i 2007]]
[[Kategori:Politifolk]]
[[Kategori:Grinifanger]]
[[Kategori:Tysklandsfanger]]
[[Kategori:Kongens fortjenstmedalje]]
{{F1}}
{{bm}}