Brukersamtale:Ola Alsvik: Forskjell mellom sideversjoner

10 701 byte lagt til ,  19. aug. 2015
 
(19 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 125: Linje 125:
==Båssetting av politikere==
==Båssetting av politikere==
Hei Ola, regner med at du er travel, så derfor sier jeg ifra direkte her ;) Vi har fremdeles et kategoriseringsproblem mht migrerende politikere hengende, og diskusjonen er gjenåpnet på [[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering#Ordførere, politikere og deres partitilhørighet]]. Blir du med? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 10. jun 2010 kl. 13:55 (CEST)
Hei Ola, regner med at du er travel, så derfor sier jeg ifra direkte her ;) Vi har fremdeles et kategoriseringsproblem mht migrerende politikere hengende, og diskusjonen er gjenåpnet på [[lokalhistoriewiki.no:Kategorisering#Ordførere, politikere og deres partitilhørighet]]. Blir du med? [[brukerdiskusjon:Siri J|Siri J]] 10. jun 2010 kl. 13:55 (CEST)
==Prestar frå Tysnes==
Hei -
Siterer under kva dette dreier seg om:
No lurer eg på ei ganske anna sak: for nokre år sidan skreiv eg ein serie artiklar om prestar i Tysnes frå reformasjonen og fram til i dag. Artikkelserien vart seinare gjeve ut som eit hefte/bok (66 s.) Kan tenkja meg å leggja dette stoffet ut på lokalhistoriewiki, som ein samanhengande artikkel under namnet "Prestar i Tysnes". Frå og med midten av 1800-talet har eg bilete av samtlige, og elles ein del andre ill. Kunne det vera ein tanke? Det blir eit relativt stort prosjekt som kjem til å gå over nokre dagar før alt er på plass.
Skal jeg legge lenken til wikiaktiviteten din inn på brukersiden din også?
Prestene: Jeg synes det høres spennende ut, og har noen tekniske ideer som kan brukes slik at hver prest kan få sin artikkel likevel ;) Grunnen til separate artikler for hver enkelt er at det vil bli vanskelig/tungvint å lenke direkte til dem fra andre artikler, f.eks. når de også har stått i andre prestgjeld / sogn.
"Så kjem det eg itte kainn" (nok om :) ) - opphavsrett. Du er jo helt klart forfatteren her, men for sikkerhets skyld - vil du ta kontakt f.eks. med Ola Alsvik på NLI om dette? Han har jo lagt ut Lørenskog leksikons artikler, og er vel den på instituttet som vet veien rundt slike ting. Bare for sikkerhets skyld ;) Mvh Siri J 1. nov 2011 kl. 11:19 (CET)
For ordens skuld: eg er ikkje berre forfattar, men sit heilt klart inne med rettane til teksten, ettersom eg nytta honoraret for artiklane til å trykkja opp heftet som eg sjølv selde gjennom fleire år. Det blir då altså snakk om "eige forlag".
Bruk av bilete: eg er biblioteksjef i Tysnes kommune og har også ansvaret for den lokalhistoriske biletsaminga. Eg må såleis gje "løyve ti meg sjølv" for bruk av bilete. Me har elles den faste praksisen at alle som vender seg til biletsamlinga med spørsmål etter bilete, t.d. til bruk i årbøker, avis o.l. får bruka desse, berre dei gjev oss "credit" for bruken. Eg ser det heller ikkje som problematisk at bilete herfrå vert publisert på nett, det er vel heller på høg tid at dei kjem seg ut i verda - men for ordens skuld kan eg orientera rådmannen (min næraste overordna) om bruken. Mvh, Knut Rage
:Hei Knut Rage! Jeg synes absolutt det er en god tanke å skrive artikler om «Prestar i Tysnes» (enig med Siri at det er lurt å lage en artikkel om hver av prestene framfor en samleartikkel om alle). Dette høres ut som interessant lokalhistorie.
:Når det gjelder det opphavrettslige, kan jeg heller ikke se noen problemer - verken i fohold til tekst eller bilder. Du er jo både forfatter av teksten og utgiver til boka, og biblioteket forvalter billedsamlingen (også de opphavrettslige sidene går jeg ut fra). Basert på det du skriver, virker det for meg som om dere i praksis har forvaltet samlingen i samsvar med hovedlisensen på Lokalhistoriewiki (CC-BY-SA), så det er rimelig å lisensiere bildene på denne måten også når du laster dem opp i wikien.
:Det virker fornuftig å nevne at artiklene bygger på en tidligere publikasjon. I forbindelse med [[Lørenskog leksikon]] - som Siri nevner - satte vi opp en mal som vi brukte for å vise til den opprinnelige publikasjonen. Kanskje kan det være en ide også her? [[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] 1. nov 2011 kl. 17:09 (CET)
== Prinsdal og Lørenskog ==
Hei Ola. Kan ikke du ved høve kikke litt på artikkelen om [[Prinsdal]]? Jeg har lagt til en setning om at det ca. 1900 ble bygd en del hytter i dette  området, sør for gamle Oslo kommune. Er det mulig å se en parallell til Lørenskog her, som også hadde slik bebyggelse, og nærmest var en fattigmannsforstad? Prinsdal var temmelig sikkert et rimelig sted å bygge på den tida, jf. Lørenskog. Helsing [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 11. jan 2012 kl. 14:09 (CET)
:Hei Trond. Jeg tror helt klart det er en parallell til Lørenskog, og også til Oppegård i mellomkrigstida. Det siste er litt underkommunisert, men deler av Oppgård kommune hadde samme type proletær bebyggelse som Lørenskog. I et intervju i ''Østlandets Blad'' i 1974 (tror jeg det må ha vært) sier Rudolf Knoph som hadde sittet i kommunestyret både før og etter annen verdenskrig og vært varaordfører i Oppegård: «Det var fattigdom overalt. Oppegård ble oppfattet som en simpel kommune å bo i. Avisene sammenlignet oss med Lørenskog. Store deler av kommunen var preget av hyttebebyggelse.» Det er stor kontrast til i dag. Sitatet er fra Tore Haugen: ''Fra rødt til blått. En beretning om Høyre i Oppegård kommune'', Oppegård Høyre 2002: s. 18. En større kontekst for fenomenet er drøftet i kapitlet «Byfolk på landet», s. 393-417, i Knut Kjeldstadli: ''Oslo bys historie. Den delte byen'', JW Cappelens forlag 1990. Forresten: Takk for bildet til Sognehus-artikkelen! Hilsen [[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] ([[Brukerdiskusjon:Ola Alsvik|diskusjon]]) 20. feb. 2015 kl. 13:00 (CET)
::Takk for fyldig og interessant svar. Skal lese Kjeldstadlis behandling av dette. Sognehuset: bare hyggelig. Det ligger mange bilder fra Atrå og Tinn på [http://digitaltmuseum.no/search?query=Atr%C3%A5 Digitalt museum]. Skal prøve meg med en ny lærerbiografi i neste uke. God helg!--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 20. feb. 2015 kl. 13:27 (CET)
== Tinn ==
Hei Ola. Moro å se at du er så godt i gang med [[Tinn]]-artikler. Leste akkurat om [[Ole Knudsen]], og fant ut at jeg kunne legge ut ei spire om en annen lærer, nemlig [[Sven Antonisen]]. Han var ved Våer skole i mellomkrigstida, flytta seinere til Sandefjord. Har du mer info. om han, så bare føy til! Helsing Trond --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. feb. 2015 kl. 09:45 (CET)
:Hei Trond! Takk for hyggelig hilsen, og takk for hjelp så langt. Jeg er litt rusten og trenger noen «støttekontakter». Ellers er jo dette rene bønnhøringa; jeg hadde tenkt å spørre deg om du kunne være med på å skrive Tinn-artikler, ikke minst i forlengelsen av prosjektet «Lærere». Si fra hva slags samarbeidsform som fungerer best her. Jeg trenger strengt tatt også bistand når det gjelder nynorsken, så føl deg fri til å korrigere. [[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] ([[Brukerdiskusjon:Ola Alsvik|diskusjon]]) 19. feb. 2015 kl. 11:09 (CET)
::Hei Ola. Dette var jo et morsomt sammentreff. Kan gjerne bidra med mer lærerstoff. Hva om vi oppretta en artikkel om [[Våer skole]], som jeg nå har lasta opp et bilde av, og skriver om flest mulig av lærerne der? Er det skrevet et oversiktsverk om skoler og lærere i Tinn, noe vi kan ta utgangspunkt i?--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. feb. 2015 kl. 11:23 (CET)
:::Hei igjen Trond, Helge Dahl har skrevet en god skolehistorie for Tinn: ''Skolen i Tinn''. En oversikt ved 250 års jubileet for grunnskolen i Norge, Tinn kommune 1989. Den har ingen lister, men et bra register - så vidt jeg kan bedømme.[[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] ([[Brukerdiskusjon:Ola Alsvik|diskusjon]]) 19. feb. 2015 kl. 11:39 (CET)
::::Fint. Det er et bra utgangspunkt.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. feb. 2015 kl. 12:01 (CET)
:::::Hei igjen, Ola. Nå har jeg begynt på en artikkel om en Rjukan-lærer; stykket ble en del lengre enn jeg hadde tenkt. Viste seg at [[Johannes Norvik]] i 1941 ble ekspedisjonssjef i det NS-styrte Kirkedepartementet. Dette er en spennende historie, som pr. nå slutter med ''Budstikka''s notis fra 25. mai 1945 om at «skolebestyrer Johannes Norvik, Høvik, er arrestert.» Har problemer med å finne ut hva som skjedde etterpå, om han ble dømt o.l. Her må du gjerne føye til litt hvis du kjenner til mannen eller har lyst til å grave mer i saken. Ikke bry deg om at det står "under arbeid".--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. mar. 2015 kl. 10:35 (CET)
::::::Hei Trond, dette var jammen spennende. Jeg må innrømme at jeg ikke vet noe særlig om denne karen. Men jeg kikket i ''Norge i krig'', bind 4, der siteres han av Berit Nøkleby på s. 125: «(...) og da det gode arvestoff er det kostbareste av alt i et folk, må all politikk som fortjener navnet, gå ut på å bevare og styrke det, også skolepolitikken.» Sitatet er hentet fra foredragsserien Norges Nyreisning, 1942. Serien ble trykt, men jeg finner ikke i farten Norviks bidrag på Bibsys. Deler av serien ligger imidlertid elektronisk på litt dubiøse nettsteder. Det virker svært rimelig å tro at det kan foreligge en landssviksak, så Riksarkivet er nok stedet å henvende seg til. Ellers er han også nevnt (s. 268) i Ole Kolsruds ''En splintret stat. Regjeringskontoren 1940-1945'', men opplysningene her gir ikke mer informasjon enn du allerede har fått fra andre kilder, ser det ut til. [[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] ([[Brukerdiskusjon:Ola Alsvik|diskusjon]]) 19. mar. 2015 kl. 11:20 (CET)
:::::::Tillot meg å føre på en kilde for dødsåret. [[Bruker:Vidariv|Vidariv]] ([[Brukerdiskusjon:Vidariv|diskusjon]]) 19. mar. 2015 kl. 11:25 (CET)
::::::::Flott, Vidar, og takk for faksimile om dommen i 1947. Nå har vi ei skisse over hele livsløpet hans fram til han ble dømt for landssvik. Han ble faktisk 95 år, lurer på hva han brukte de siste 33 åra sine til...--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. mar. 2015 kl. 12:12 (CET)
Hei Ola. Jeg har ikke glømt [[Tinn kommune|Tinn]]-prosjektet, men det går litt smått. I april har det i hvert fall blitt artikler om to lærere, [[Halvor Akerhaugen]] og [[Kristian Bernhard Leine]]. Får se om det blir et par til i løpet av våren. Helsing --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 23. apr. 2015 kl. 09:49 (CEST)
:Hei Ola. Artikkelen om [[Olav Olavsson «Plaga»]] ser lovende ut! Ble litt fascinert av stedsnavnet Plaga, som absolutt må regnes til de nedsettende. Fant det for øvrig i Stange også, som navn på en plass under Gaustad: http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/bosted_land/bf01036401001226 --[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. aug. 2015 kl. 11:27 (CEST)
::Hei Trond. Takk for informasjon. Har du inntrykk av at Plaga i Stange er lokalt innarbeidet og akseptert som navn på plassen?[[Bruker:Ola Alsvik|Ola Alsvik]] ([[Brukerdiskusjon:Ola Alsvik|diskusjon]]) 19. aug. 2015 kl. 11:39 (CEST)
:::Hei. Er dessverre ikke så lokalkjent, men navnet er brukt i alle folketellingene fra 1865 til 1910.--[[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] ([[Brukerdiskusjon:Kallrustad|diskusjon]]) 19. aug. 2015 kl. 11:41 (CEST)
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer