Bygningsvern

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 23. feb. 2008 kl. 04:37 av Siri J (samtale | bidrag) (hentet fra: http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Fredning_%28bygningsvern%29&oldid=3147749)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredning er vern av et kulturminne i medhold til Lov om kulturminner. Innen i kulturminnevernet er fredning det sterkeste juridiske virkemiddelet og annvendes for å sikre langsiktig vern av kulturminner av nasjonal verdi.

Både kjente og ukjente kulturminner fra tiden før 1537 (reformasjonen) er automatisk fredet[1]. Alle stående byggverk fra perioden 1537-1649[1] og samiske kulturminner eldre enn 100 år[1] er også automatisk fredet. På Svalbard gjelder fredning alle kulturminner eldre enn 1945[2]. Nyere bygninger må fredes av Riksantikvaren. Eieren av fredete kulturminner kan ikke endre på kulturminnet uten tillatelse fra kulturminnemyndighetene. Det må også søkes om tillatelse til gjennomføring av alle tiltak som på en eller annen måte kan virke inn på eller forandre kulturminnet.

Se også

Referanser

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Bygningsvern» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.