Christian August: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 10: Linje 10:


== Christian August som kronprins Carl August av Sverige ==
== Christian August som kronprins Carl August av Sverige ==
{{thumb høyre| Prinds Christian Augusts Minde Oslo skilt 2013.jpg|Motiv fra gavl ved [[Prinds Christian Augusts Minde]], [[Storgata (Oslo)|Storgata]] 36 i Oslo, opprettet til minne om prinsen. |[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2013)}} Etter et langt diplomatisk forspill fra våren 1809, ble Christian August formelt valgt til svensk tronfølger den 29. desember 1809 og antok navnet Carl August. Det svenske statskuppet våren 1809 som styrtet [[Gustav IV]] innsatte kongens onkel, hertug Carl av Södermanland, som konge ([[Carl XIII]]). Siden han var barnløs, søktes en tronfølger, og flere kandidater, blant annet [[kong Frederik VI]] av Danmark-Norge ble vurdert, men man falt til slutt ned på Christian August. Han hadde vunnet respekt også blant sine svenske motstandere under krigen. Svenskene mente også at hans popularitet i Norge ville åpne for en fremtidig union med Sverige. Noen av de norske patriotene, først og fremst grev [[Herman Wedel-Jarlsberg]], ivret for løsrivelse fra Danmark og tilslutning til Sverige gjennom valget av Christian August til tronfølger der. I et forsøk på å knytte ham sterkere til seg utnevnte kong Frederik VI ham den 25. juli 1809 til stattholder i Norge og feltmarskalk. Christian August lot seg allikevel velge til svensk tronfølger, dog ikke før etter at den formelle fredsavtalen mellom Sverige og Danmark-Norge var inngått i Jönköping 10. desember 1809.
{{thumb|Prinds Christian Augusts Minde Oslo skilt 2013.jpg|Motiv fra gavl ved [[Prinds Christian Augusts Minde]], [[Storgata (Oslo)|Storgata]] 36 i Oslo, opprettet til minne om prinsen. |[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2013)}}
{{thumb|Kristian Augusts Minde - Bygdø.png|Christian August-monumentet ved [[Paradisbukta (Oslo)|Paradisbukta]] på [[Bygdøy (Oslo)|Bygdøy]], støpt av [[Næs jernverk]] og oppført i 1810/1814. Rehabilitert i 2010.|[[Berg & Høeg]]/[[Norsk Folkemuseum]]}}
Etter et langt diplomatisk forspill fra våren 1809, ble Christian August formelt valgt til svensk tronfølger den 29. desember 1809 og antok navnet Carl August. Det svenske statskuppet våren 1809 som styrtet [[Gustav IV]] innsatte kongens onkel, hertug Carl av Södermanland, som konge ([[Carl XIII]]). Siden han var barnløs, søktes en tronfølger, og flere kandidater, blant annet [[kong Frederik VI]] av Danmark-Norge ble vurdert, men man falt til slutt ned på Christian August. Han hadde vunnet respekt også blant sine svenske motstandere under krigen. Svenskene mente også at hans popularitet i Norge ville åpne for en fremtidig union med Sverige. Noen av de norske patriotene, først og fremst grev [[Herman Wedel-Jarlsberg]], ivret for løsrivelse fra Danmark og tilslutning til Sverige gjennom valget av Christian August til tronfølger der. I et forsøk på å knytte ham sterkere til seg utnevnte kong Frederik VI ham den 25. juli 1809 til stattholder i Norge og feltmarskalk. Christian August lot seg allikevel velge til svensk tronfølger, dog ikke før etter at den formelle fredsavtalen mellom Sverige og Danmark-Norge var inngått i Jönköping 10. desember 1809.


Christian August forlot Norge 7. januar 1810 og han ble etterfulgt av prins [[Frederik av Hessen]] som preses i Regjeringskommisjonen og som kommanderende general. I løpet av sin tid i Norge var han blitt nasjonalhelt, og avskjeden med ham ble storslagent markert i [[Christiania]]. [[Selskabet for Norges Vel]] ble stiftet i forbindelse med prinsens avreise. Den siste dag i Norge tilbrakte han på [[Rød Herregård i Halden]] som gjest hos [[Carsten Tank d.y.]]. I haven skrev han på fjellveggen innskriften "C. A. Norges Ven", en innskrift Tank senere lot hugge inn i fjellet med en kongekrone over. Denne er den dag idag synlig og oppmalt i haven på herregården.  
Christian August forlot Norge 7. januar 1810 og han ble etterfulgt av prins [[Frederik av Hessen]] som preses i Regjeringskommisjonen og som kommanderende general. I løpet av sin tid i Norge var han blitt nasjonalhelt, og avskjeden med ham ble storslagent markert i [[Christiania]]. [[Selskabet for Norges Vel]] ble stiftet i forbindelse med prinsens avreise. Den siste dag i Norge tilbrakte han på [[Rød Herregård i Halden]] som gjest hos [[Carsten Tank d.y.]]. I haven skrev han på fjellveggen innskriften «C. A. Norges Ven», en innskrift Tank senere lot hugge inn i fjellet med en kongekrone over. Denne er den dag idag synlig og oppmalt i haven på herregården.  


Christian August døde brått under en militær manøver 28. mai 1810, og ble dødsfallet av enkelte sett på som «mistenkelig», og ryktet bedret ikke forholdet mellom de krigende partene. Under begravelsen i Stockholm 20. juni oppsto kaos og riksmarskalken, Axel von Fersen som av enkelte ble beskylt for å stå bak tronarvingens død, ble lynsjet til døde av folkemengden.
Christian August døde brått under en militær manøver 28. mai 1810, og ble dødsfallet av enkelte sett på som «mistenkelig», og ryktet bedret ikke forholdet mellom de krigende partene. Under begravelsen i Stockholm 20. juni oppsto kaos og riksmarskalken, Axel von Fersen som av enkelte ble beskylt for å stå bak tronarvingens død, ble lynsjet til døde av folkemengden.
Skribenter
87 027

redigeringer